avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Lipsa raspuns in 30 de zile - este obligatorie ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Lipsa raspuns in 30 de zile - este obligatorie plangerea prealabila?

Am depus mai multe petitii la scoala unde invata fiul meu, prin care am cerut precizari privind mai multe nereguli pe care le-am constatat de la inceputul anului scolar legate de calitatea actului de invatamant si nu numai. Am primit numere de inregistrate pentru petitiile respective, dar niciun raspuns, asa ca, teoretic, ma pot duce in contencios administrativ. Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1.pot sa chem in judecata scoala respectiva, fara a depune o plangere prealabila si evident fara sa mi se anuleze cererea pentru ca nu am respectat acest pas?
2.daca raspunsul este negativ, pot sa depun plangere prealabila si dupa expirarea celor 30 de zile (au trecut 34 mai exact)?
3.daca pot merge in contencios administrativ, unde anume depun cererea de chemare in judecata, in conditiile in care atat scoala respectiva, cat si eu avem adresele in sectorul 2 Bucuresti?
Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 13 Mai 2013
claudiuionescu75, utilizator
Cel mai recent răspuns: gabriel85 , utilizator 23:51, 18 August 2013
Inainte de a demara demersuri in instanta sesizati oficial inspectoratul scolar responsabil
Bun si asta inseamna ca trebuie sa astept inca 30 de zile pana ar binevoi sa-mi raspunda Inspectoratul? Chiar nu pot sa dau direct in judecata scoala respectiva, atata vreme cat ea are personalitate juridica?
Da, trebuie indeplinita procedura prealabila. In cazul in care depuneti cererea de chemare in judecata mai devreme vi se respinge ca fiind prematur depusa.
Indiferent de raspunsul primit, daca il primiti sau nu, si daca doriti, ulterior celor 30 de zile cererea de chemare in judecata o puteti depune la tribunalul din aria de domiciliu a dvs. sau a paratei, dar am inteles ca aceasta coincide (sectorul 2), la sectia de contencios-administrativ. La cerere sa anexati si copii (2 exemplare) pentru dovada indeplinirii procedurii prealabile (actul prin care ati solicitat rezolvarea problemei dvs., raspunsul institutiei - daca il primiti in 30 de zile).
Ultima modificare: Luni, 13 Mai 2013
Ariel_tm, utilizator
Procedura prealabila este obligatorie, in materie de contencios administrativ, altminteri actiunea va fi respinsa ca fiind prematura.


Înainte de a se adresa instanţei de contencios administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie să solicite autorităţii publice emitente sau autorităţii ierarhic superioare, dacă aceasta există, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia.


Art.7 alin(5) In cazul acţiunilor introduse de prefect, Avocatul Poporului, Ministerul Public, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici sau al celor care privesc cererile persoanelor vătămate prin ordonanţe sau dispoziţii din ordonanţe, precum şi în cazurile prevăzute la art. 2 alin. (2) şi la art. 4 nu este obligatorie plângerea prealabilă.

Art.2 alin(2) Se asimilează actelor administrative unilaterale şi refuzul nejustificat de a rezolva o cerere referitoare la un drept sau la un interes legitim ori, după caz, faptul de a nu răspunde solicitantului în termenul legal.

Drept urmare consider ca nu este necesara plangerea prealabila.
Ultima modificare: Duminică, 18 August 2013
gabriel85, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspuns petitie danaa1 danaa1 Buna ziua, M-am adresat cu o petitie catre o institutie publica. Cererea am facut-o prin posta,recomandata. Pana acum inca nu am primit raspuns,si deja se ... (vezi toată discuția)
Nelamurire contencios administrativ carlitosbest carlitosbest 1. Daca am facut o cerere de [b]modificare a cererii initiale de chemare in judecata[/b] (procesul actual este in instanta civila) catre contencios ... (vezi toată discuția)
Contencios administrativ-pasii de urmat pentru a evita capcanele legislative tibimarin tibimarin Buna ziua, Am remarcat faptul ca in privinta contenciosului administrativ exista un \\"paienjenis\\" de legi, ordonante etc.. As avea nevoie de o scurta ... (vezi toată discuția)