avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare apartament fara probleme ulterioare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare apartament fara probleme ulterioare

Buna ziua!
As dori sa achizitionez un apartament/ garsoniera in Buc. intr-un viitor previzibil. As dori sa aflu legat de acest fapt cum sa ma asigur eu, astfel incat sa nu am neplaceri ulterioare si anume:
- ce documente ar trebui sa prezinte vanzatorul astfel incat sa evit cumpararea unui apartament "deja vandut"?
-ce documente trebuie sa prezinte vanzatorul asfel incat sa evit cumpararea unui apartament ipotecat de una sau mai multe banci?
-la ce alte "capcane" sa ma astept?
-tot ce stiu e ca de la primarie se emite un Certificat de atestare fiscala cu valabilitate limitata, care dovedeste faptul ca proprietarul nu are datorii la impozitul pe cladiri, care are importanta si acesta!
Multumesc anticipat tuturor celor care vor intra in dialog!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:16, 4 Martie 2009
In ziua de astazi nu mai sunt problemele de odinioara, dar daca vreti siguranta adresati-va unui avocat care va poate asista in fata notarului public.
In plus, onorariul notarului scade cu 30% si banii se duc la avocat.
Succes.

avocat Claudiu Lascoschi
meroiud a scris:

De regula extrasul de informare precum si cel de autentificare il solicita notarul cand pregateste actele pentru incheierea contractului. Insa niciodata nu puteti sa stiti daca vanzatorul nu a facut o vanzare sub semnatura privata , adica sa fi incheiat o chitanta de mana prin care sa fi promis vanzarea unei terte persoane si sa fi primit integral pretul .Asemena vanzari nu apar nici in extrasul de carte funciara si nici in certificatul fiscal de la Primarie .


Daca proprietarul tabular a "vandut" unui tert, altul decat cumparatorul de fata, in speta user-ul, acea vanzare nu este practic o vanzare atata timp cat nu este intabulata in cf, deoarece actul juridic devine opozabil tertilor din momentul intabularii in cf.
Extrasul cf de informare il poate ridica si notarul dar nu numai el...
Extrasul de cf de informare care, dupa studiul cartii funciare ati regasit, in el realitatea celor inscrise in cartea funciara fara erori, extras din care rezulta ca proprietarul tabular este persoana care va vinde, ca imobilul nu are sarcini sau procese, va da certitudinea ca in cazul in care, anterior cumpararii imobilului de catre dv., proprietarul tabular a mai "vandut" altei persoane imobilul, in caz de litigiu intre cumparatorul anterior si vanzator, dv. veti avea calitatea de cumparator de buna-credinta, astfel ca nu va va afecta in niciun fel ulterioarele litigii pe acest aspect, dreptul dv. fiind consolidat la data intabularii dreptului dv. de proprietate pe baza actului de vanzare-cumparare incheiat intre dv. si proprietarul tabular. ;)
Ar trebui sa stiti multe lucruri, diferite de la situatie la situatie.
Astfel, in functie de actul prin care a dobandit vanzatorul imobilul si situatia de fapt din spatele ei, acel act si actele subsecvente pot fi desfiintate sau nu.
Ce situatii trebuie sa urmariti etc... cam greu de enumerat, ele sunt nesfarsite in practica, d.p.d.v. al variantelor posibile...

In privinta reprezentarii de avocat in fata notarului, e corect, notarul insa poate si nu e obligat a reduce din onorariul sau (pana la 15% parca, nu 30%) in cazul redactarii actului de acel avocat.
Multzumesc tare mult tuturor! Prin amabilitatea Dvs. mi-am facut o parere prealabila si limpede.Acum inteleg perfect de ce nu se admit tranzactii de vanzare cumparare fara inscriere in carte funciara! Chiar daca e relativ scumpa si migaloasa aceasta operatiune e extrem de utila!
Faptul ca mi-ati dat aceste foarte utile informatii nu inseamna ca nu voi apela la reprezentarea unui avocat. Despre onorariile de la notar si al avocatului nu am nici o idee.
Sunt absolut convins ca siguranta tranzactiei si a legalitatii ei e chiar mai importanta decat onorariul unui avocat specializat. Nu cumperi zilnic.Iar pretul platit pt o locuinta angajeaza datorii pe multi ani din viata noastra!

Este bine ca ati inteles esenta problemei.Mai departe doar inspiratia dvs va decide .
Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum sa verific o garsoniera la cumparare mariuscilin mariuscilin BUNA ziua Doresc sa cumpar o garsoniera si nu stiu foarte bine procedurile de verificare cum ma pot asigura ca ,garsoniera nu este ipotecata , este achitata ... (vezi toată discuția)
Urgent- acte necesare precontract vanzare cumparare! multumesc cristeo cristeo Buna ziua. Ce acte sunt necesare pentru incheierea unui precontract de vanzare cumparare? Vreau sa cumpar o garsoniera, proprietarul are un contract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Intabulare carte funciara ContSters9695 ContSters9695 In cazul in care s-a incheiat un contract de vanzare-cumparare care are ca obiect o constructie, nu si terenul, iar contractul e certificat de avocat, pentru ... (vezi toată discuția)