avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legat universal. Reductiunea legatului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legat universal. Reductiunea legatului

Defunctul i-a lasat sotiei supravietuitoare un testament universal si ca mostenitori pe langa aceasta mai exista 2 copii?
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 09:53, 14 Mai 2013
Sotia supravietuitoare daca vine in concurs cu descendentii (copii), normal trebuia sa ia 1/4, iar copii 3/4. Dar pentru ca are testamentul o sa mai ia 50% din partea copiilor. Iar copii o sa fie lezati cu 50% din ce li s-ar fi cuvenit in mod normal.
In cadrul dezbaterii succesiunii, copii ca si mostenitori rezervatari pot cere reductiunea testamentului, fie pe cale amiabila , la notar , fie in instanta, actiunea in reductiune se prescrie intr un termen de 3 ani de la data decesului testatorului. Prin aceasta reductiune copii vor avea dreptul la cota de rezerva succesorala, daca succesiunea este pe NCC, rezerva acestora este este de 3/16 pt fiecare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezerva succesorala victor ursutiu victor ursutiu buna ziu cat este rezerva succesorala la data actuala multumesc (vezi toată discuția)
Ce fac cu testamentul? glo glo am primit prin testament un imobil. acum ce ce m-a testata a murit. ce trebuie sa fac? unde merg sa iau in evidenta acel testament ? este testament olograf ... (vezi toată discuția)
Un testament se poate ataca in instanta? truscalaurentiu truscalaurentiu Buna ziua! Am un unchi care a facut testament ca doreste sa imi lase o casa la tara. Persoana in cauza are 2 copii care nu sunt in tara. Intrebarea este daca ... (vezi toată discuția)