Pentru a putea declara sexul copilului, trebuie sa ii faceti testele genetice urmate de testele hormonale pentru a putea sti daca este baiat ori fetita.
din punct de vedere medical stiu ce trebuie facut (sunt medic).
problema mea este din punct de vedere legal pentru ca am inteles ca nou nascutul trebuie declarat in termen de 14 zile de la nastere la primaria de sector pentru a se elibera certificatul de nastere si atat pe certificatul de nastere cat si pe certificatul constatator al nasterii care se elibereaza din maternitate trebuie trecut sexul copilului.
in cazurile in care in termen de 14 zile nu avem toate datele medicale necesare pentru a stabili sexul copilului, care este procedura legala?
multumesc
Pana la stabilirea sexului copilului de catre grupul de medici pediatrii, in urma testelor facute nu se poate declara minorul si in consecinta nici emite certificatul de nastere.
Amanarea declararii sexului peste limita stabilita de lege se poate sanctiona cu amenda. In cazul mentionat de dvs. se va aplica scutirea de plata acestei amenzi (scutirea se obtine in baza unei cereri catre primar, insotita de documentele medicale).
Ar fi ideal sa reusiti in termen de un an, altfel va fi ceva mai complicat - va trebui sa parcurgeti procedura de inregistrare tardiva a nasterii:
ART. 31 din HG 64/2011:
(1) Cand declaratia nasterii a fost făcută după expirarea termenelor prevăzute la art. 29 (15 zile in cazul dvs.), dar inăuntrul unui an de la data nasterii, inregistrarea actului se face cu aprobarea primarului, respectiv a sefului misiunii diplomatice sau oficiului consular de carieră al Romaniei, dată pe declaratia scrisă. In cuprinsul declaratiei se mentionează motivul intarzierii.
(2) Dacă declaratia a fost făcută după trecerea unui an de la data nasterii, actul de nastere se intocmeste in baza hotărarii judecătoresti, definitive si irevocabile, privind incuviintarea inregistrării tardive, care trebuie să contină toate datele necesare inregistrării.