avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... recunoastere copil si inregistare tardiva a nasterii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

recunoastere copil si inregistare tardiva a nasterii

Buna ziua.

In timpul casatoriei mama naste un copil (facut cu un alt barbat). La spital i se elibereaza un certificat constatator in care este trecut sotul mamei la tata. La cateva luni mama divorteaza,revine la numele avut anterior casatoriei dar la divort nu se mentioneaza nimic de copil. Tatal natural al copilului doreste sa il recunoasca si sa ii faca si certificat de nastere minorului.Ma gandesc ca si mama ar putea sa faca o actiune de inregistrare tardiva a nasterii si apoi tatal sa isi recunoasca copilul.Ce ma sfatuiti.Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:53, 21 Iunie 2012
Cat timp a trecut de la data nasterii?

Daca NU a trecut un an, atunci inregistrarea se face cu aprobarea primarului.
Daca a trecut mai mult de un an, actul de nastere se intocmeste in baza hotararii judecatoresti.

In ambele variante este nevoie si de o tagada a paternitatii URMATA de o recunoastere.
Ultima modificare: Marți, 19 Iunie 2012
romascanu, moderator
buna seara ,
cum inregistrare tardiva daca ati scris ca a fost emis un certificat de nastere in care la tata a fost trecut sotul mamei ??? cel mai bine o o actiune in contestarea paternitatii si apoi o recunoastere .
Nu scrie ca s-ar fi emis certificat de nastere, ci scrie ca:

ancutica a scris:

La spital i se elibereaza un certificat constatator ...


adica certificatul medical constatator al nasterii (1), care sta la baza inregistrarii nasterii si a intocmirii actului de nastere (2) in registrul de stare civila pe baza caruia se elibereaza certificatul de nastere.(3). (sunt 3 inscrisuri diferite).

Metodologie pentru aplicarea unitara a dispozitiilor in materie de stare civila
Art. 29. - (1) Termenul pentru declararea şi înregistrarea naşterii copilului este de:
a) 15 zile de la data naşterii, pentru copilul născut viu şi aflat în viaţă;
...
Art. 30. - (1) Înregistrarea naşterii se face în baza următoarelor documente:
a) certificatul medical constatator al naşterii, întocmit pe formular-tip, care va trebui să poarte număr de înregistrare, dată certă, sigiliul/ştampila unităţii sanitare, semnătura şi parafa medicului;
...
Art. 31. - (1) Când declaraţia naşterii a fost făcută după expirarea termenelor prevăzute la art. 29, dar înăuntrul unui an de la data naşterii, înregistrarea actului se face cu aprobarea primarului, respectiv a şefului misiunii diplomatice sau oficiului consular de carieră al României, dată pe declaraţia scrisă. În cuprinsul declaraţiei se menţionează motivul întârzierii.
(2) Dacă declaraţia a fost făcută după trecerea unui an de la data naşterii, actul de naştere se întocmeşte în baza hotărârii judecătoreşti, definitive şi irevocabile, privind încuviinţarea înregistrării tardive, care trebuie să conţină toate datele necesare înregistrării.
Ultima modificare: Joi, 21 Iunie 2012
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declararea unui copil nou nascut cu sex incert corinac79 corinac79 Buna seara as dori sa stiu care este procedura legala in cazul in care nu se poate spune cu certitudine sexul unui nou nascut. Multumesc (vezi toată discuția)
Cum e posibil?!!! ichimgeorge ichimgeorge o poveste incalcita si cu un final deocamdata nu prea fericit...asta pot spune despre mine care dupa o relatie in concubinaj in urma careia a rezultat un ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea copilului carmesita carmesita Buna seara, ma numesc carmen si am o curiozitate. Se poate recunoaste un copil fata prezenta si consimtamantul tatalui de recunoastere? (vezi toată discuția)