avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor Lipsa de fotografii a unor plicuri cu substante ...
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

Lipsa de fotografii a unor plicuri cu substante interzise depuse de un denuntator.Consecinte?

Procedural este ca in momentul in care se depune de un denuntator plicuri cu substante interzise este sa se si fotografieze.
Fotografiile au rolul de a atesta dovada a ceea ce se sustine ca a predat denuntatorul la politie, iar lipsa fotografiilor constituie o carenta, un viciu in opinia mea si o lipsa a unei dovezi esentiale in cadrul procesului penal.
Consecinta ar trebui sa fie eliminarea din probatoriu a insasi plicurilor care nu au fost fotografiate.
Ce parere aveti?

Intrebarea mea este daca are cineva practica judiciara concreta pe aceasta problema de drept.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:54, 9 Iulie 2013
Cred ca ar trebui folosit raportul toxicologului din dosarul denuntatorului, daca concluzia expertizei substantei este "cert negativa", in privinta stabilirii naturii produsului. Din cate am inteles, in ambele dosare este vorba de aceeasi substanta numai ca la denuntator a fost considerata a nu fi ilegala iar in cazul clientului dvs. ca este ilegala.

In art 109 din CPP, textul de lege nu prevede obligativitatea efectuarii fotografiei judiciare: "Obiectele si inscrisurile ridicate, care nu sunt atasate la dosar, pot fi fotografiate. In acest caz fotografiile se vizeaza si se ataseaza la dosar"

Daca era vorba de perchezitie si in cadrul ei se ridicau plicurile cu substanta, atunci in procesul-verbal trebuia sa apara obligatoriu si mentiunea referitoare la fotografiile judiciare.
Nu a fost perchezitie.
Daca se facea perchezitie nu se gasea nimic...pentru ca nu a dat nimic...

Daca nu sunt fotografiate obiectele ar trebui sa se retina ca proba.
Mie asa imi pare sa fie ratiunea legii si daca plicurile nu mai exista ca si proba imi pare un viciu.Adica trebuiau sa ataseze la dosar plicurile goale dar nu sunt atasate...
Este complicat oricum...
Cel mai complicat este in viziunea mea cum se judeca astfel de procese penale in care au niste probe care sunt contestate.
Instantele cam tin cu acuzarea de fel...

Astazi am citit o hotarare din care rezulta ca s-au prelevat urme papilare ( amprente) dupa pungile cu droguri.
In general, nu se proceda in acest mod.

Nici amprente nu se ridica in general ca sa fac o legatura directa cu lipsa fotografiilor si relevanta sau nerelevanta lor in cadrul procesului penal.

In alt caz am cerut in instanta sa se ia amprente ( cel cu fotografiile - adica cel din acest topic ) si s-a respins pe motiv ca pungile nu au fost tinute in mediu steril.

In hotararea analizata de mine ( cea cu amprentele prelevate) desi a fost flagrant s-au luat si amprente si o singura amprenta a dus instanta la concluzia de vinovatie ( mai existau si alte probe dar care ar fi putut fi insuficiente).

In speta supusa atentiei voastre, fotografiile ar dovedi exact ce anume s-a predat la politie deoarece este vorba de ceva ce nu se stie daca a existat ca si denumire si continutul nu este deloc clar ce culoare avea.

Ultima modificare: Marți, 9 Iulie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Importanta sau neimportanta fotografiei in cadrul raportului de constatare tehnico-stiintifica CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In raportul de constatare tehnico-stiintific nu exista obligativitatea de a se efectua si fotografii? Aceasta intrebare este la modul general. In cadrul ... (vezi toată discuția)
Amprentare politie maxxu09 maxxu09 Buna ziua, se poate refuza amprentarea la politie in cazul in care x este in aria de suspecti pt. furt? si daca da care ce se poate intampla dupa aceea? Eu ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, am și eu o întrebare dacă soția mea și-a însușit ... madnes20 madnes20 Bună ziua, am și eu o întrebare dacă soția mea și-a însușit fără drept niște produse dintr-un supermarket, eu fiind cu ea în momentul în care am ... (vezi toată discuția)