avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de superficie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de superficie

Situatia este urmatoarea:
Parintii mei sunt proprietarii unui teren conform unei hotarari jud definitive si irevocabile dată de tribunal.
Cealalta persoana a obtinut un dr de proprietate asupra unei cladiri ce se afla pe acest teren.

In prezent cealalta persoana a deschis un proces, la judecatorie, pentru a i se recunoaste un drept de superficie pt acel teren.
Problema este urmatoarea: Cei de la judecatorie au ignorat ca probe aceasta hotarare, titlu de proprietatate, si alte acte ce atesta cine a fost proprietarul in trecut + contractul de vz cumparare si au aprobat proba cu martori. La ultima infatisare a hotarat, judecatoria, sa vina un expert la fata locului sa masoare terenul... Poate un astfel de expert sa constate un dr de superficie?

Se pot impotrivi ca acest "expert" sa masoare? Am impresia ca totul este regizat.. nu a existat nici un fel de conventie in trecut pt acest dr de superficie... se incearca sa se "fabrice" o hotarare. Ce putem face? Putem muta procesul la un tribunal, curte de apel?
Ni s-a explicat ca pot primi un dr de trecere pe o portiune pana la cladire dar nicidecum un dr de superficie pt intreaga suprafata.

Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2013
IonutV86, utilizator

Avand in vedere accesiunea imobiliara artificiala ca mod de dobandire a proprietatii, proprietarul terenului devine si proprietar al constructiei in acest temei, iar constructorul capata un drept de creanta nascut pe principiul imbogatirii fara justa cauza.

In perioada cuprinsa intre ridicarea constructiei si invocarea accesiunii, constructorul exercita asupra constructiei o posesie, o stare de fapt.

Daca posesia are o durata mare, de 30 de ani, ea poate duce la dobandirea dreptului de proprietate prin uzucapiune.


Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că dreptul de superficie se poate constitui doar prin convenţia părţilor, lege sau uzucapiune, iar în lipsa unei convenţii exprese a părţilor, dreptul de superficie nu poate fi constituit pe baza unei acţiuni în constatare.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la superficie klaudio klaudio in cazul in cre cineva construieste o parte din casa pe terenul vecinului se poate aplica dreptul la superficie? (vezi toată discuția)
Accesiune constructie - contract de comodat niky99 niky99 Buna ziua Am facut un contract de comodat pentru terenul meu cu o societate, in contractul de comodat specificandu-se cadurata este " pentru toata durata ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat cu societate intrata in insolventa niky99 niky99 Un caz cu raspuns urgent. Multumesc anticipat Am un contract de comodat pentru un teren incheiat cu o societate intrata in faliment de 1 an. In baza ... (vezi toată discuția)