buna seara. sunt insarcinata in 8 luni, sunt administrator al unui srl, dar nu mi-am facut contract de munca (deoarece am inteles ca in aceasta functie nu esti obligat), deci nu contribui la casa de asigurari si pensii. ieri am fost la medicul de familie pentru a-mi face analizele uzuale la sange si totodata am cerut si o trimitere catre o specialitate (dermatologie). astazi am inteles ca nu pot beneficia in baza trimiterii de consult gratuit deoarece apar ca neasigurata pe bilet, iar pe doctora cand am sunat-o mi-a spus ca trimiterea asa a fost inregistrata de la casa de asigurari, si totodata mi-a spus ca s-ar putea si ca analizele de sange sa se intoarca inapoi fara rezultat, si mi-a mai spus ca atunci cand o sa nasc la maternitate poate o sa fie nevoie sa platesc spitalizarea. acum eu stiam ca gravidele si lauzele neasigurate sunt de fapt in aceasta perioada asigurate, iar ca nasterea, fiind o urgenta este gratis (exceptie facand cezariana). mentionez ca, contabila mi-a dat un act in care se mentioneaza ca firma nu a avut activitate anul trecut (cand s-a declarat la sfarsit de an situatia firmei), tocmai pentru a nu avea probleme. acum intrebarea mea este, trebuie sa ma duc personal la asigurari sa fac dovada ca sunt insarcinata sau medicul de familie a transmis cand m-a luat in evidenta ca sunt insarcinata? sunt sau nu asigurata pentru aceste analize, sau trebuie sa le platesc? iar in privinta spitalizarii la nastere, trebuie sa platesc sau este gratis pentru gravide? as dori sa ma lamuriti daca puteti deoarece nu inteleg nimic. multumesc anticipat si va doresc o seara placuta
buna seara. O femeie insarcinata nu este nici asigurat , nici co-asigurat. Poate beneficia de gratuitate asupra analizelor medicale sau tr sa plateasca la casa de sanatate asigurare medicala pe perioada sarcinii?
1. Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii art.224
(1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:
... f) femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară.
...
2. Ordinul CNAS nr. 617/2007 - Normele metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita :
Art. 20.
(1) Persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse vor face dovada incadrarii în una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii, pe baza urmatoarelor documente:
...
(h) pentru femeile insarcinate sau lauze, pe baza actului de identitate, a adeverintei medicale, a certificatului de nastere a copiluluI - pentru lauze, precum şi a documentului eliberat de unitatile fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile şi a declaratiei pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau pe baza documentelor justificative ca realizeaza venituri lunare sub salariul de baza minim brut pe tara;
...
Prin urmare, femeile insarcinate sau lauze sunt asigurate in sistemul de sanatate fara plata contributiei la sanatate.