avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Popriri pe CMI (cabinet medical individual)
Discuție deschisă în Executare silită

Popriri pe CMI (cabinet medical individual)

Buna ziua, sint medic de familie, reprezentant legal al unui cabinet de MF, iar din punct de vedere juridic, CMI este persoana fizica autorizata , in contract (unic) cu casa judeteana de asigurari de sanatate, Conform contractului de colaborare, acest venit se factureaza pe CMI, iar din acest venit, se efectueaza toate cheltuielile aferente cabinetului; ceea ce ramine, este venitul impozabil al medicului, ca persoana fizica,

Din pacate, in acest moment am in derulare o serie de credite si datorii restante, atit pe CMI, cit si pe persoana fizica, iar in unele situatii, unii dintre creditori,atit Finatele, cit si bancile, trimit adresa de poprire direct la Casa de asigurari ca si tert poprit, adica direct la sursa, deci nu mai conteaza ce conturi am, pentru ca oricum banii nu mai intra in acele conturi, ci sint gestionate direct de catre casa.

In legatura cu asta am 2 nelamuriri:
1. in cazul creditelor pe CMI (PFA), mi-a fost poprit intregul venit, fara sa se mai tina cont ca in acea suma intra si venitul meu personal, adica singura sursa de venit a mea si a familiei mele. Casa de asigurari a virat banii intregal bancii creditoare, iar banca, cu chiu cu vai, a acceptat sa-mi ramburseze, pe timp de 6 luni, venitul net al salariatilor, si atit, nici un ban in plus, adica practic, nici un ban pentru minima intretinere a cabinetului sau pentru un minim de existenta pentru mine si familie (1 copil in intretinere). mi s-a spus ca eu, ca si persoana fizica sint responsabila pentru orice datorie a CMI, si ca neavind carte de munca ci doar contract de colaborare cu casa, e problema mea din ce traiesc si cu ce mai intretin cabinetul... ma rog, nu prea mi s-a parut corect, dar cu greu am trecut peste acea faza. S-au terminat popririle pe CMI, am reusit sa fac niste angajamente de plata cu bancile si in principiu, macar ramineam cu un minim de venit pentru intretinere. Totusi, intrebarea mea este daca e corect cum s-a procedat si in acest caz.

2. De curind, a aparut o alta poprire la casa de asigurari, dar care nu mai este pe CMI, ci pe persoana fizica, pe numele meu. In acest caz, casa de asigurari a inceput sa-mi popreasca lunar 1/3 din toata suma pe care trebuie sa mi-o vireze lunar, adica 1/3 din venitul cabinetului, nu al meu personal. Diferenta este semnificativa, si ma impiedica sa-mi respect angajamentele facute pe CMI. (ex. de calcul. venitul lunar al cabinetului este 9000ron, din care 6000 ron sint cheltuieli de cabinet si 3000 ron venit personal impozabil, care reiese din declaratiile de la finante. Ei opresc 9000:3=3000 ron pentru poprirea pe persoana fizica, in loc sa opreasca 3000:3=1000 ron, asa cum mi s-ar parea firesc.

As dori, daca puteti sa ma ajutati, sa-mi explicati daca este corect cum se efectueaza poprirea, mai ales in cazul 2, iar daca nu, sa-mi faceti o trimitere la lege, cu care sa ma pot prezenta intr-un mod mai avizat la casa de asigurari pentru recalcularea popririi, macar de acum incolo.

De retinut ca nu vreau sa intru in conflict cu nimeni, vreau sa-mi platesc datoriile, dar mi se pare ca se forteaza un pic nota,
Cind e vorba de datorii ale cabinetului, eu nu mai exist ca persoana fizica, dar cind e vorba de datorii pe persoana fizica , nu mai conteaza cabinetul?

multumesc anticipat pentru raspunsuri, si scuzati postarea lunga
Cel mai recent răspuns: anne71 , utilizator 00:49, 17 Mai 2013
din cate stiu pentru cabinetele medicale exista un act normativ care prevede patrimoniul de afectatiune. Evident ca sumele de la CAS nu pot fi poprite pentru datoriile persoanei fizice. Faceti contestatie la executare.
Ultima modificare: Joi, 16 Mai 2013
ContSters214341, utilizator
Imi puteti da un sfat unde as putea gasi acel act normativ despre patrimoniul de afectiune?

sa inteleg ca acest patrimoniu de afectatiune ar putea fi valabil in cazul popririlor pe numele cabinetului?

totusi, atunci cind poprirea vine pe persoana fizica, nu ar fi mai corect ca baza de calcul la acea "1/3" sa fie venitul meu personal rezultat din declaratia de impunere de la finante, si nu venitul cabinetului, indiferent de acel patrimoniu despre care spuneti?
[ link extern ]

si NCC art.31 si pe la bunuri ceva (comun, propriu, afectatiune)


P.S. nu am urmarit exact speta dvoastra, insa acel patrimoniu de afectatiune trebuia sa fi fost constituit deja inainte de data executarii.
Ultima modificare: Joi, 16 Mai 2013
trandafir2, moderator
anne71 a scris:


totusi, atunci cind poprirea vine pe persoana fizica, nu ar fi mai corect ca baza de calcul la acea "1/3" sa fie venitul meu personal rezultat din declaratia de impunere de la finante, si nu venitul cabinetului, indiferent de acel patrimoniu despre care spuneti?


ma scuzati ca insist, dar legat de acest aspect, ar putea exista o referire la lege?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cabinet de avocat tert poprit? Irina S. Irina S. Poate fi tert poprit si un cabinet individual de avocat in situatia in care avocatul care isi desfasoara activitatea in cadrul acestui cabinet are o datorie ca ... (vezi toată discuția)
Validarea popririi credite credite Titularul unui cabinet individual de consultanta fiscala are un debit fata de o banca. Banca a inceput executarea si a obtinut validarea poprii intregului ... (vezi toată discuția)
Executare silita dangisca dangisca In calitate de persoana fizica am fost asociat intr-o societate care a intrat in faliment din cauza unor indivizi care au furat 150.0000 lei dintr-un ... (vezi toată discuția)