avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1013 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Filmare vecini non stop
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Filmare vecini non stop

Buna ziua,

Am un vecin care e ilegal presedinte de asociatie. Inca dinainte de a fi presedinte de asociatie si-a montat camere video care bat inspre usa mea si in lift, nu pot iesi din casa, nu poate nimeni intra, iesi fara ca el sa filmeze si sa stocheze fara nici un drept. Dupa ce a devenit presedinte, a luat fara drept serverul cu imagini video si din holul blocului si numai el are acces, filmeaza si inregistreaza pe toata lumea care intra si iese din bloc, oricind.
Ca sa fie tacimul complet, si-a montat camere video si in vizoarele de la usi si pe exteriorul balcoanelor (2, pe fiecare parte a blocului) pentru a filma si inregistra si in afara. Eu ma simt complet inconfortabil, sunt revoltat si nu doresc sa fiu filmat, i-am spus, scris si nimic, e violent. Care sunt drepturile mele si ce pot sa fac? Actiunea in instanta capata termen peste un an si ma cam grabesc.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters277534 , utilizator 16:18, 20 Mai 2013
Daca ne referim la camere de filmat in interiorul blocului, acestea se monteaza doar cu acordul copropietarilor, daca ne referim la camera montate in afara acestuia si care "bat" spre strada spre exemplu, adica domeniul public, acestea pot fi montate doar cu acordul politiei.
Se pare ca vecinul a descoperit o noua pasiune. O sa se plictiseasca, mai devreme sau mai tarziu. Teoretic nu prea aveti ce sa-i faceti pentru ca nu filmeaza pe proprietatea dvoastra (adica in apartament) ci afara, pe spatiul public. Iar pe casa scarilor la fel, daca spuneti ca este presedinte, are toate argumentele pentru camerele montate (sunt multe blocuri cu camere pe casa scarilor, in fapt sunt utile), comparativ cu argumentatia dvoastra ca va simtiti inconfortabil in fata camerelor de luat vederi. Sincer, nu prea vad cu ce il puteti speria si nu prea vad cum puteti actiona legal. Doar daca a montat camerele pe cheltuiala locatarilor, fara a avea acceptul acestora, puteti sa il atacati pe partea asta, dar mai mult ...nu cred. Bafta!
As dori un raspuns de la persoane de profesie juridica, stiu ca noul cod civil are reglementari in sensul subiectului meu, multumesc.
Nu sunt interesat de pareri personale si nici de practica din tara, se scuipa si seminte pe jos, asta nu inseamna ca e normal. Multumesc d-lui Filip. Aveti idee ce lege stipuleaza asta si unde pot face plingere sa le scoata?
Ultima modificare: Joi, 16 Mai 2013
ContSters277534, utilizator
Legea nr 333/ 2003 actualizata,
ART. 34
(1) Persoanele fizice sau juridice pot desfasura activităţi de proiectare, producere, instalare şi întreţinere a sistemelor de alarmare impotriva efractiei sau a componentelor acestora numai pe baza licenţei eliberate de Inspectoratul General al Poliţiei Romane, reînnoită la fiecare 3 ani, şi cu avizul prealabil al Serviciului Roman de Informaţii, eliberat în termen de 30 de zile.
...
ART. 58
Desfăşurarea de activităţi de paza sau protecţie, de proiectare, producere, instalare şi întreţinere a sistemelor de alarma impotriva efractiei sau a componentelor acestora fără atestat sau fără licenta de funcţionare prevăzută de lege constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
...
Art. 28
...
(5) In sensul prezentei legi, prin sistem de alarmare impotriva efractiei se intelege ansamblul de echipamente electronice care poate fi compus din centrala de comanda si semnalizare optica si acustica, detectoare, butoane si pedale de panica, control de acces si televiziune cu circuit inchis cu posibilitati de inregistrare si stocare a imaginilor si datelor, corespunzator gradului de siguranta impus de caracteristicile obiectivului pazit.

Montajul de sisteme de supraveghere video fara licenta se pedepseste penal.,in acest sens fiind necesare priecte avizate de IGPR( H.G. 1010/2004 si Dispozitia IGPR 422/2006):
Licenta se obtine dupa verificari amanuntite ale IGPR-ului si cu acordul SRI

Referitor la natura datelor inregistrate, legea 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.

[ link extern ]
Daca apreciati util si necesar puteti formula plangere la IGP responsabil care va dispune verificari si daca se impune aplicarea de sanctiuni,eventual dezafectarea sistemelor de supraveghere instalate fara acordul si formalitatile legale
Ultima modificare: Joi, 16 Mai 2013
ynocentta, utilizator
ynocentta a scris:
Montajul de sisteme de supraveghere video fara licenta se pedepseste penal.,in acest sens fiind necesare priecte avizate de IGPR( H.G. 1010/2004 si Dispozitia IGPR 422/2006):
Licenta se obtine dupa verificari amanuntite ale IGPR-ului si cu acordul SRI

Citatul din lege se refera la altceva, adica :
Licenţierea societăţilor specializate în sisteme de alarmare împotriva efracţiei.

Cel mult poate primi o amenda societatea care le-a montat (daca nu aveau licenta de vanzare/montare), dar nu presedintele. :)

Alte discuții în legătură

Supraveghere video veronik veronik Cum trebuie procedat in situatia in care s-au instalat camere video pt supraveghere in firma ? Mentionez ca sunt functionale 24/24 h si ca se inregistreaza ... (vezi toată discuția)
Problema camere video snpcezar snpcezar Buna ziua, ca sa incep povestioara am decis sa imi pun camere de supraveghere la casa am fost in magazin le-am cuparat, am mers cu cineva le-a montat, si am ... (vezi toată discuția)
Intimitati - supraveghere video spatii comune Rasvanh Rasvanh 1. Locuiesc intr-un bloc cu 8 nivele, la parter avem o vecina care a montat, pe holul de acces chiar in fata liftului, o camera de suprveghere care, zice ... (vezi toată discuția)