avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 999 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tulburare de posesie sau nu?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tulburare de posesie sau nu?

Fiul meu, fara discernamant, in varsta de 18 ani (exista un proces pe rol pt punerea sub interdictie) a mostenit din 2011 bunurile si terenurile bunicii defuncte. Bunica a decedat in ian 2011. Am facut succesiunea, insa acum dupa 2 ani de la dezbaterea succesiunii au aparut probleme legate de unul dintre terenurile mostenite. In fapt, cand am arendat terenul cu pricina in primavara acestui an, o terta persoana sustine ca este proprietarul de drept al terenului, avand asupra sa ,,o promisiune de vanzare'' scrisa de mana (fara a fi inregistrata in notariat) datata din iunie 2009. Suma acestei promisiuni de vanzare este una modica, cca 3000 RON, in conditiile in care terenurile din zona se vand cu 30 euro - suprafata terenului in cauza este de 4800 mp. Am fost la fata locului insotita de politistul de sector in vederea solutionarii amiabile a conflictului. Nu am putut ajunge la nicio intelegere, ba mai mult falsul proprietar a trecut la amenintari, sustinand ca el este proprietarul de drept al terenului, argumentand cu acel inscris, amenintandu-ma cu chemarea in judecata pt ,,tulburare de posesie''. Intrebare: care dintre noi se incadreaza la ,,tulburare de posesie'', fiul meu -proprietar in baza titlului de mostenitor, sau cel care detine acel inscris de mana, privind promisiunea de vanzare, in conditiile in care acesta nu poate demonstra cu inscrisuri (ar putea doar cu proba cu martori-eventual falsi) ca poseda acel teren de mai bine de 30 de ani, iar defuncta trecea anual pt a beneficia de fructele civile de pe terenul respectiv? Mentionez ca la data preluarii mostenirii, in actele defunctei nu s-a gasit un exemplar al acestui inscris. Astept raspunsuri, precum si intrebari suplimentare pt lamurirea acestei cauze. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: auraflorina , utilizator 15:03, 16 Mai 2013
Buna ziua,
Daca fostul proprietar a intocmit acel inscris, cel in favoarea caruia s-a facut va trebui sa dea in judecata pe succesor pentru a-si revendica dreptul.
Deocamdata, aparent, fiul dumneavoastra este proprietar.
In situatia in care persoana care detine acea promisiune de vanzare cumparare nu va da in judecata pentru a-si solicita dreptul, nu trebuie sa va tulbure posesia.
Nu inteleg care este ideea cu detinerea terenului de peste 30 de ani!
De la revolutie nu s-au scurs decat 23 de ani, pana atunci toate terenurile erau ale statului deci eventuale uzucapiuni de peste 30 de ani erau imposibile.
Inscrisul despre care faceti vorbire este din 2009, am inteles, deci nu s-au scurs nici 10 ani pentru o alta forma de uzucapiune.
Mai este un aspect, din anul 2009 si pana la data contestarii calitatii de proprietar a dumneavoastra s-au scurs mai bine de 3 ani deci a intervenit si prescriptia dreptului la actiune.
Oricum, continuati sa aveti grija de teren ca si cand ar fi al dumneavoastra si lasati-l pe respectivul sa va actioneze in instanta.
In cazul ca va mai tulbura posesia formulati plangere la parchet.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Ar trebui sa ne spuneti daca anul trecut ati efectuat acte materiale asupra acestui teren si daca acest pretins proprietar a invocat vreo posesie.Este de asemenea de stiut si pana la moartea bunicii, daca aceasta s-a ocupat de teren.
Este posibil ca acea promisiune de vanzare sa se fi incheiat cu adevarat intre bunica dvs. si respectivul insa din moment ce nu au intocmit acte autentice la notariat, acea promisiune scrisa de mana nu prea are valoare.Cu atat mai mult cu cat in anul 2009 era obligatoriu pentru instrainare intocmirea documentatiei cadastrale.
Sfatul meu este sa formulati plangere penala dvs. pentru tulburare de posesie la politie si eventual sa-l lasati sa va actioneze in judecata pe latura civila pentru reglarea situatiei juridice a acestui teren.
Succes
av.M.Hornea
Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:

Buna ziua,
Daca fostul proprietar a intocmit acel inscris, cel in favoarea caruia s-a facut va trebui sa dea in judecata pe succesor pentru a-si revendica dreptul.
Deocamdata, aparent, fiul dumneavoastra este proprietar.
In situatia in care persoana care detine acea promisiune de vanzare cumparare nu va da in judecata pentru a-si solicita dreptul, nu trebuie sa va tulbure posesia.
Nu inteleg care este ideea cu detinerea terenului de peste 30 de ani!
De la revolutie nu s-au scurs decat 23 de ani, pana atunci toate terenurile erau ale statului deci eventuale uzucapiuni de peste 30 de ani erau imposibile.
Inscrisul despre care faceti vorbire este din 2009, am inteles, deci nu s-au scurs nici 10 ani pentru o alta forma de uzucapiune.
Mai este un aspect, din anul 2009 si pana la data contestarii calitatii de proprietar a dumneavoastra s-au scurs mai bine de 3 ani deci a intervenit si prescriptia dreptului la actiune.
Oricum, continuati sa aveti grija de teren ca si cand ar fi al dumneavoastra si lasati-l pe respectivul sa va actioneze in instanta.
In cazul ca va mai tulbura posesia formulati plangere la parchet.

Va multuimesc pt raspuns, si incerc la randu-mi sa va raspund intrebarilor dvs.
- Asa zisul proprietar, sustine ca poseda terenul de mai bine de 30 de ani( un fel de ,,din tata-n fiu).
- Nu am cum sa ma ocup de teren ca si cum ar fi al meu, pt ca nu mi se permite. Din 2011 si pana acum nu m-am putut apropia de teren, pt ca stiam cu cine am de-a face, iar boala fiului meu, nu-mi permitea sa pierd timpul pe la politie si/ autoritati. Acum mi-am luat inima-n dinti si-am fost la teren, deoarece in curand solutionandu-se problema tutorelui legal(speram sa fie favorabil!), m-am gandit ca in calitate de administrator al bunurilor fiului meu, nu pot lasa lucrurile in voia soartei.
Posesia mi-o tulbura, pt ca nu-mi lasa chiriasul(cel caruia i-am arendat terenul ) sa se apropie de teren si sa coseasca iarba, sa intretina terenul, cum de altfel mi-a interzis si mie sa intru pe teren.
Mai este un aspect, din anul 2009 si pana la data contestarii calitatii de proprietar a dumneavoastra s-au scurs mai bine de 3 ani deci a intervenit si prescriptia dreptului la actiune.- spuneti dvs.

Va rog din suflet, sa fiti mai explicit in acest sens. datele problemei stand cam asa: bunica incheie aceasta promisiune in iunie 2009, moare in ian 2011, iar fiul meu preia mostenirea in iunie 2011.
Multumesc!
Buna ziua,
Plangerea pentru tulburare de posesie se poate fomula de catre dumneavoastra ca tutore al fiului si depune prin posta la parchetul judecatoriei de care apartine terenul.
Nu trebuie sa mergeti acolo sa o depuneti.
In privinta prescriptiei, aceasta a inceput sa curga la momentul iunie 2009 si era reglementata de decretul 167/1958 si care prin art. 1 si 3 arata ca dreptul lui la actiune s-a stins prin scurgerea unei perioade de 3 ani.
In cel mai rau caz, puteti formula o actiune in constatarea dreptului fiului dumneavoastra actiune in care acesta (fiul) este reclamant si respectivul este parat, invocand prescriptia de mai sus si aratand ca respectivul nu va lasa in deplina proprietate si linistita posesie acel teren.
despre uzucapiunea invocata de respectivul, aceasta este fara temei legal.
In concluzie:
1. Formulati plangere pevala la parchetul de pe langa judecatoria de care apartine terenul aratand cele descrise mai sus:
2. daca este necesar, formulati si o cerere in instanta in civil asa cum v-am spus mai sus.
hornea alina a scris:

Ar trebui sa ne spuneti daca anul trecut ati efectuat acte materiale asupra acestui teren si daca acest pretins proprietar a invocat vreo posesie.Este de asemenea de stiut si pana la moartea bunicii, daca aceasta s-a ocupat de teren.
Este posibil ca acea promisiune de vanzare sa se fi incheiat cu adevarat intre bunica dvs. si respectivul insa din moment ce nu au intocmit acte autentice la notariat, acea promisiune scrisa de mana nu prea are valoare.Cu atat mai mult cu cat in anul 2009 era obligatoriu pentru instrainare intocmirea documentatiei cadastrale.
Sfatul meu este sa formulati plangere penala dvs. pentru tulburare de posesie la politie si eventual sa-l lasati sa va actioneze in judecata pe latura civila pentru reglarea situatiei juridice a acestui teren.
Succes
av.M.Hornea

Nu n-am efectuat niciun act material asupra acestui teren. Acest proprietar a invocat dreptul asupra acestui teren, precum si alte drepturi asupra mai multor proprietati, invocand promisiuni verbale ale defunctei, nicidecum promisiuni scrise. Mentionez ca aceasta persoana a deservit-o pe bunica ( femeie in casa-cu alte cuvinte servitoare) din 2008 si pana la decesul acesteia. Negasind niciun fel de inscrisuri promitente in casa defunctei, am facut succesiunea, fiul meu fiind singurul mostenitor legal.

Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Buna ziua! - uzucapiune teren de sub imobil cristi-pandelescu cristi-pandelescu As dori sa ma lamuriti cu dreptul la uzucapiune. Parintii mei locuiesc intr o casa construita de ei pe pamantul bunicilor, pentru care au schita facuta si ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarele aspecte: 1. Am eu calitate procesuala activa/pasiva si pot fi dat in judecata pe uzucapiune ... (vezi toată discuția)
Dreptul de superficie kalman77 kalman77 Buna ziua In urma cu 30 de ani am cumparat o gradina In acea perioada nu se vindeau terenurile. Dupa anii 90,mai exact in anul 2009 propietarul a vandut ... (vezi toată discuția)