avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum trebuie procedat acum?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum trebuie procedat acum?

Buna ziuna,
suntem 4 surori .Parintii nostri,care detineau impreuna o casa si un teren au decedat.Tatal in l980 si dupa el s-a facut succesiunea, in ura careia eu si o sora am primit cite 1/4 casa si teren restul ramanind in proprietatea mamei.(celelalte 2 surori si mama au renuntat la mostenire) . Eu locuiam cu familia cu mama si convietuiam impreuna ca niste oameni normali,pana in ziua in care sora care a mostenit si ea 1/4 casa si teren in urma succesiuni si-a manifestat dorinta sa-si construiasca si ea casa(adaugire) la cea batrinesca ca de ce eu sa stau la casa si ea la bloc,avind pretentia ca eu sa-i dau la ora aceea(l985-86)suma de 50 mii lei si sa renunt la o parte din casa,(bucatarie,baie fara apa curenta,si pivnita),eu ramanind sa locuiesc cu sotuil,fetita si mama in 2 camere si o bucatarie de ~6mp.Fara sa se puna in discutie cine o va ingriji pe mama.Mentionez faptul ca eu fiind cea mai mica am stat tot timpul cu parintii si le-am purtat de grija ,casatorindu-ma mai tarziu mi-am ajutat si surorile la nevoie la cresterea copiilor.Sora mea s-a vaicarit mereu ca ea are 3 copii si sta la bloc si eu am numai 1 copil si etc.a convio-o pe mama sa-i vanda patrea ei de casa cu contract de intretinere si a promis ca ia imi da mie 50 mi lei si partea de casa ce o ceruse ea ,s-mi fac eu acolo o adaugire, cu toate ca in curte era loc pentru inca o casa normala.In situatia data eu am plecat la bloc si am lasat-o in toata casa.Nu mi-a data nici un ban pina in ziua de azi.A facut modificari la casa fara sa ma intrebe nimic,iar eu mi-am ridicat o casa in curte cerind acceptul scris mamei si surorii(aveam acceptul tacit al celorlalte surori)Acum in 2013 sutuatia este tor incurcata avind si 1/2 gradina (partea mamei nu a putut fi instrainata) de impartit.Ea vrea la strada mai nult decit mine pt.ca eu am lasat dupa casa 1 m.l.distanta tocmai sa nu am probleme.Valoarea celor 50mi lei no sa mii mai dea niciodata,promisiunea a zburat,dar cum sa fac cu terenul?Casa nu mi-am terminato si stau tot la bloc.Pot sa intru in posesia si folosinta 1/4 din casa parinteasca?Cum?
Multumesc celor ce-mi raspund.
Este asa de greu de descalcit aceasta situatie ,sau de ce nu-mi raspunde nimeni?
Ultima modificare: Miercuri, 22 Mai 2013
dodorina49, utilizator
In posesia si folosinta unui sfert de casa nu puteti intra decat daca acesata casa ar fi usor de impartit in asa fel incat acel sfert sa fie usor de folosit. Puteti face insa o cerere de partaj si sa cereti sa fiti despagubita cu o suma de bani numita sulta pentru cota de 1/4 din casa. Cererea se adreseaza judecatoriei in circumscriptia careia se afla imobilul si trebuie platita la primarie o taxa de timbru egala cu 3% din valoarea imobilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare teren trecut in proprietatea statului dorina49 dorina49 In anul 1984 a-s facut succesiunea dupa tata. Eu si o sora am mostenit care 1/4 din casa si teren(mama si 2 surori au renuntat). In 1987 mama a incheiat ... (vezi toată discuția)
Detin din 1985 1/4 dintr-o proprietate dorina49 dorina49 Suntem 4 surori. Dupa moartea tatalui s-a facut succesiunea la care 2 surori si mama, au remuntat la mostenire. o alta sora am acceptat mostenirea. parinti ... (vezi toată discuția)
Impartirea mostenirii typa typa suntem 3 surori,parintii decedati,avem un act de mostenire.Dupa moartea mamei sa facut succesiune iar cele 2 surori au cedat in favoarea mea.Dupa moartea ... (vezi toată discuția)