avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 161 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Ridicare numerar din mai multe conturi bancare
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Ridicare numerar din mai multe conturi bancare

SC ridica numerar de la banca 10000lei pe zi, pt divers. Problema intervine cand exista mai multe conturi deschise la mai multe banci.
Poate sa ridice numerar 10000lei/cont din fiecare banaca in aceasi zi? Este legal? Exista vreo lege ?
Cel mai recent răspuns: Marian Trutan , Contabil 10:42, 9 Iulie 2014
Sumele ridicate in numerar de la banca se inregistreaza ca intrari numerar in casierie si pot fi utilizate pentru : plati in numerar catre persoane juridice,in limita unui plafon zilnic maxim de10000lei,dar nu mai mult de 5000 lei/furnizor si factura ; 10000 lei/zi catre magazine de tipul Cash&Carry.
Conform art.5 alin.(2) din OG nr.15/1996 actualizata,persoanele juridice pot efectua plati in numerar,in afara celor mentionate mai sus si in urmatoarele cazuri : a).plata salariilor si a altor drepturi de personal ; b).alte operatiuni de plati ale persoanelor juridice cu persoane fizice(ex: restituiri creditare societate de catre asociati).
am urmatoarea problema: administratorul a imprumutat firma iar la acest moment exista numerar in casierie dar nu stiu cat pot elibera zilnic pentru a returna imprumutul ( care in total este de cca 50 000lei), daca este un plafon maxim zilnic de eliberare numerar catre o persoana fizica. Daca se poate indica si legea/articolul. Va multumesc.
Potrivit prevederilor art.5 alin.(2) lit.b)din OG nr.15/1996 actualizata(inca in vigoare)persoanele juridice pot efectua alte plati in numerar catre persoane fizice(aici se incadreaza si returnarea imprumutului sau creditarea societatii).Pentru aceasta operatiune nu exista un anumit plafon,se poate restitui orice suma,bineinteles in limita soldului de casa.
Plafonul zilnic maxim de plati prevazut la art.5 alin.2 lit.c)din OG 15/1996 se refera la plati catre persoanele juridice.Totusi,la pct.2 din Normele metodologice pentru aplicarea art.5 si 6 din OG 15/1996,aprobate prin HG 2185/2004,s-ar putea intelege ca totalitatea platilor efectuate in numerar de o persoana juridica intr-o zi ar fi de 10000 lei. Daca considerati ca aceasta ar fi varianta de luat in seama,puteti face zilnic plati in limita acestui plafon.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O factura, cate chitante? ContSters63174 ContSters63174 Pe o factura mai mare de 5000lei, cate chitante se pot emite? (vezi toată discuția)
Plafon plati numerar tincuta30 tincuta30 S-a publicat OUG care modifica plafonul de plati cu numerar? In septembrie era o propunere Care este in momentul de fata plafonul? (vezi toată discuția)
Limita plati prin casa sanducatanas sanducatanas Sunt SRL.Ce suma pot plati prin casa unui furnizor.Ce suma pot incasa prin casa pentru plata facturi emisa catre un client.Care este sanctiunea pentru ... (vezi toată discuția)