avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie urmas

Buna ziua,tatal meu a decedat la varsta de 52ani in anul 2006,pana in la 1 aprilie 2001 a avut grupa de munca la un combinat chimic,in momentul decesului nu era pensionar,intrebarea este:putem merge la casa de pensii si sa ii faca calculul pentru pensie ?
Daca mama ar opta pt pensia de urmas ce procent din pensie ii revine?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: crisn , utilizator 08:56, 17 Mai 2013
Mama poate opta pt.pensia cea mai avantajoasa, pensia ei sau pensia de urmas ( dupa sotul decedat). Procentul este de 50% din pensia decedatului,( vezi art. 83- 89 din Lg. 263/2010), insa problema care apare e cea legata de actele care trebuie depuse pentru pensia de urmas.
Actele care trebuie depuse in copie xerox sunt: BI solicitant, certificat nastere solicitant, certificat de casatorie solicitant, certificatul de deces al sotului, carnetul de munca (copie si original) al sotului decedat, livretul militar al acestuia ( copie+ original) + actul constatator al decesului, adeverinte de incadrare in grupa, adeverinte de sporuri,diploma de absolvire a invatamantului universitar (original si copie) si adeverinta din care sa rezulte durata normala, perioada studiilor si faptul ca acestea au fost urmate la zi
Dificultatea consta in faptul ca s-ar putea sa nu aibe macar o copie dupa actul constatator al decesului ( unde se trece si cauza decesului) pt. ca acest act e oprit atunci cand se elibereaza certificatul de deces.
Daca are toate actele poate opta pt. pensia cea mai avantajoasa.
vamultumesc mult!sanatate!
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Mai 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinere pensie limita de varsta ContSters337224 ContSters337224 Buna ziua, Am implinit varsta de 60 de ani si am primit decizia de pensie pe limita de varsta. Sotul meu a decedat de 5 ani si nu a avut decizie/talon de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas, optiune vyca2007 vyca2007 Am o mare rugaminte ,sa-mi spune-ti si mie daca in urma decesului tatalui meu ,care avea o pensie de 1100 ron,mama ar putea sa renunte la pensia ei de 500 lei ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas studenta BABALIC FLORENTINA BABALIC FLORENTINA Buna ziua, as dori sa va intreb daca fiica mea, studenta la medicina are dreptul la o pensie (ajutor) dupa moartea fostului meu sot. Se poate obtine ... (vezi toată discuția)