Buna seara, sunt functionar public la o unitate bugetara avand o vechime de 28 de ani. In iulie 2012 am termeniat o facultate din domeniul in care lucrez , am avansat de pe postul de referent superior pe postul de consilier asistent cu acelasi salariu de referent superior.
Colegii mei care au terminat in 2009 (cu o vechime comparabila) au putut beneficia de o incadrare pe post direct de consilier principal , cu o marire salariala corespunzaoare.
Ce posibilitati as avea de a beneficia pe o treapta superioara cu o salarizare aferenta? Mi s-a spus ca nu exista posibilitatea avansarii si maririi salariale decat daca legea 248/2010 se va schimba, altfel va trebuii sa astept inca 3 ani pentru o incadrare coforma cu vechimea (asa cum se intampla inainte de 2010).
In urma pensionarii unor colegi , care au post de consilier superior sau principal, as putea concura pentru a obtine aceasta incadrare si o marire salariala?
Cum as putea proceda pentru a primii o incadrare conforma cu vechimea si o marire salariala aferenta?
Din ceea ce relatati Dvs.incadrarea s-a facut corect. Ati terminat facultatea, ati promovat in clasa, si da, salariul a ramas cel de pe referent, pt ca e mai mare decat cel de pe consilier asistent. Din pacate, legislatia nu permite promovarea in urmatorul grad, decat dupa 3 ani.
Pentru a ocupa un post de consilier principal sau superior, conform Legii 188/1999, art.57, alin.5, lit.b) si c), este necesar:
b) 5 ani in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice, pentru ocuparea functiilor publice de executie de grad profesional principal;
c) 9 ani in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice, pentru ocuparea functiilor publice de executie de grad profesional superior.
Si dupa 9 ani stagnati pana la pensie. Se tot vorbeste de cariera functionarului public, ori de salarizare unica, in schimb in practica nu se prea aplica. Avand in vedere ca ati promovat in 2012, veti putea da concurs de promovare in 2015.