avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legea gestionarilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legea gestionarilor

Stie cineva prin ce act normativ dupa revolutie a fost abrogata denumirea de "organizatie socialista"? Era pe vremuri o Hot. a Consiliului de ministrii nr. 2230/08.12.1969 privind gestionarea bunurilor materiale ale organizatiilor socialiste. Intr-un litigiu de munca pe care inca il am pe rolul Curtii de Apel Bucuresti partea adversa imi invoca desuetudinea legii pe motiv a vezi doamne in cuprinsul legii se regaseste denumirea de organizatie socialista si in consecinta legea e cazuta in desuetudine. Stie cineva daca e adevarat? Ce argumente juridice pot aduce in apararea mea? Pe internet la Camera Deputatilor apare in vigoare. Carei insitutii sa ma adresez pentru lamuriri?
Cel mai recent răspuns: Lucian Dumitrescu , Consilier juridic 08:13, 5 Martie 2009
In LEGEA nr.22 /1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garanţii şi răspunderea în legatură cu gestionarea bunurilor organizaţiilor socialiste,publicata în B.Of. nr. 132/18 noi. 1969 era utilizat termenul de "organizatii socialiste" - conform regimului.
Prin LEGEA nr.54 din 8 iulie 1994 pentru modificarea unor prevederi din Legea nr.22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii şi raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor organizatiilor socialiste, publicat în M.Of. nr. 181/15 iul. 1994 sa-u operat modificarile de termeni:
ARTICOL UNIC
Legea nr.22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor organizatiilor socialiste se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Termenii "organizatii socialiste" din titlul si cuprinsul legii se inlocuiesc cu termenii: "agenti economici, autoritati sau institutii publice".


Corect. Asa este.Insa eu doream sa stiu despre HCM dat in aplicarea legii gestionarilor. Mai este in vigoare HCM nr.2230/1969 in lumina modificarii Legii Gestionarilor din 1994 ?
luciandumitrescu07 a scris:

Corect. Asa este.Insa eu doream sa stiu despre HCM dat in aplicarea legii gestionarilor. Mai este in vigoare HCM nr.2230/1969 in lumina modificarii Legii Gestionarilor din 1994 ?


HOTÃRÂREA nr.2.230 din 8 decembrie 1969 privind gestionarea bunurilor materiale ale organizaţiilor socialiste este inca in vigoare , nu a fost abrogata si nici modificata :)
Prin Legea nr.54/1994 se modifica Legea nr.22/1969 in ceea ce priveste temenii de "organizatii socialiste" si art.15 privind depunerea garantiilor in numerar.Legea 54/1994 nu modifica si nici nu abroga HCM nr.2230/1969.Dar avand in vedere ca acest HCM dupa cum spuneati chiar dvs., a fost dat in 1969 in aplicarea "legii gestionarilor" iar termenii din aceasta au fost modificati si actualizati prin legea 54/1994...ati putea sa o invocati.
De altfel am intalnit in tematica de concurs din 2007 a unor posturi de la SENAT (!) - HCM 2230/1969 sub denumirea de " HCM.......privind gestionarea bunurilor materiale ale agentilor economici, autoritatilor si institutiilor publice" - vedeti aici:
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 4 Martie 2009
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat
Multumesc mult. Sa stiti ca nu este o discutie pur teoretica deoarece acolo unde lucrez eu, adica intr-o fabrica din Bucuresti mereu se pune in discutie aplicarea acestei legi. Pur si simplu cativa oameni din sindicat instiga pe gestionari tocmai la nerespectarea acestei legi pentru a putea face mici furtisaguri in liniste. Se invoca faptul ca HCM 2230/1969 ar reglementa relatii de munca intre subiecti de drept inexistenti (organizatii socialiste), este un act normatic cazut in desuetudine. Cam asta ar fi in mare apararea aparatorului gestionarului concedita de societate pentruy nerespectarea art. 9 din HCM 2230/1969.(este vorba despre o concediere disciplinara a unui salariat-gestionar care nu a respectat art. 9 din HCM 2230/1969).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie gestionari Lucian Dumitrescu Lucian Dumitrescu Buna ziua. Vreau sa va stiu parerile despre legislatia gestionarilor.In prezent exista inca neabrogat doua legi privind activitatea gestionarilor. Legea ... (vezi toată discuția)
Reglementari gestiune ana gabriela ana gabriela As dori sa-mi spuneti care esre legea care reglementeaza statutul de gestionar. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Garantie cosminia cosminia Buna ziua, am si eu o intrebare daca poate cineva sa ma ajute. Care este legea (daca exista ) prin care se opreste garantie salariala in cazul ... (vezi toată discuția)