avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi

Miercuri, 29 ianuarie, are loc evenimentul: Noutăți fiscale 2025 din perspectivă contabilă: Sesiune cu Cristian Rapcencu. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale garantie
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

garantie

Buna ziua,
am si eu o intrebare daca poate cineva sa ma ajute.
Care este legea (daca exista ) prin care se opreste garantie salariala in cazul functionarilor din compartimentul de taxe si impozite. Specific cum ca nu lucram cu banii...doar inregistram, scadem bunuri mobile si imobile, eliberam instiintari de plata.....etc.
Multumesc anticipat
Aceasta garantie salariala este doar pt casierii de la impozite si taxe. Speram sa gasesc ceva in Legea 82/1991 si in Legea 188/1999, dar nu am gasit.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Septembrie 2012
gmancila, utilizator
Si eu am cautat si n-am gasit.
Numai acei angajati/ functionari care au calitatea de gestionari au obligatia de a constitui garantii.

In conformitate cu dispozitiile Legii 22/1969 (privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor agentilor economici, autoritatilor sau institutiilor publice) -modificata si completata de Legea 54/1994 -, art.10 :
“Gestionarul are obligatia de a constitui o garantie in numerar.”

In sensul L.22/1969 , art.1,”…gestionar este acel angajat al unei organizatii socialiste care are ca atributii principale de serviciu primirea, pastrarea si eliberarea de bunuri aflate in administrarea, folosinta sau detinerea, chiar temporara, a unei organizatii socialiste, indiferent de modul de dobindire si de locul unde se afla bunurile.”
*) Termenii "organizatii socialiste" din cuprinsul legii se inlocuiesc cu termenii: "agenti economici, autoritati sau institutii publice". (la data 15-iul-1994 Actul modificat de Actul din Legea 54/1994 )

Bunurile, in sensul L.22/1969, sunt definite la art 2 :
"Sint considerate bunuri, in sensul prezentei legi, bunurile materiale, mijloacele banesti sau orice alte valori".

Pe de alta parte conform art.11 “Constituirea garantiei se face prin contract incheiat in scris.”
Aceste contracte de garantie se pot incheia cu acei angajati/salariati/functionari care au caliatea si atributii principale de gestionar- care trebuie trecute si in fisa postului.

[ link extern ]

[ link extern ]
Colegii mei au raspuns deja la problema sesizata de dvs.
Puteti avea in folosinta, pentru a va desfasura activitatea, orice mijloc fix dar asta nu inseamna ca de exemplu, va pot stabili garantie de gestiune pe un calculator.

Legea nr.22/1969 cu modificata prin Legea nr.45/1994 specifica clar in ce conditii se poate retine garantia materiala si cui.
Numai gestionarul si magazionerul are ca si atributii primirea, pastrarea si eliberarea de bunuri aflate in patrimonului unei societati sau in cazul casierului, manipularea numerarului, se pot retine garantii materiale, in anumite conditii, strict stipulate in lege.

Atata timp cat nu exista si un document/contract in baza caruia vi se preda gestiunea unor bunuri, nu se poate institui nici garantia materiala, deci este doar un abuz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 22/1969 TicuAnaMaria TicuAnaMaria Buna seara, Sotul meu lucreaza ca reprezentatnt vanzari,in aceste zile a fost instiintat ca are 3 zile la dispozitie pentru a semna un contract de garantie in ... (vezi toată discuția)
Legea gestionarilor Lucian Dumitrescu Lucian Dumitrescu Stie cineva prin ce act normativ dupa revolutie a fost abrogata denumirea de \"organizatie socialista\"? Era pe vremuri o Hot. a Consiliului de ministrii nr. ... (vezi toată discuția)
Director = gestionar al bunurilor unitatii ? oanaportar oanaportar - directorul unitatii are Contract individual de munca - in unitatea pe care o conduce exista mai multe bunuri 1. - directorul unitatii are calitate de ... (vezi toată discuția)