Buna ziua, fostul sot nu a platit pensia copilului de un an de zile. Am facut plangere penala, pentru abandon de familie. Nelamurirea mea este urmatoarea: pensia de intretinere este un drept al copilului, garantat de lege. Oare de ce demersurile sunt asa de greoaie, de ce instantele dau cu usurinta aceleasi drepturi si taticilor si nu ii pedepsesc la fel de usor, in cazul in care nu isi asuma obligatiile??? Copii au doi parinti care sunt obligati sa ii creasca, dar de cele mai multe ori, in cazul unui divort, mamicile, raman singure in cresterea si educarea copiilor. Unde este aparat de lege dreptul copilului ?De ce trebuie sa facem atatea demersuri pentru un drept castigat deja printr-o hotarare definitiva si irevocabila? Va multumesc.
Intretinerea copiilor prin lege revine in mod egal ambilor parinti. Pensia de intretinere in favoarea minorului este stabilita prin hotarare judecatoreasca. Parintele obligat la plata, daca nu plateste mai mult de 3 luni poate fi chemat sa raspunda penal si material pentru neexecutarea prestatiei. D-voastra aratati ca de 1 an nu va platit, "pasivitatea" este vina D-voastra...etc.
Raspunsul la deceurile dv. se afla in lipsa de bani. Intr-o tara saraca e dificil de implementat politici, oricat de bine dau ele in teorie.
Dreptul e aparat prin lege, insa e dificil de pus in practica legea; ca nu avem dotari, baze de date comune, inspectori platiti, numar de posturi suficiente...
Lipsa de bani..... e valabila pentru toti, nu?? Dar faptul ca timp de un an de zile nici macar nu dai un telefon sa te interesezi de copil, are o scuza??? Nimic nu justifica lipsa de interes a unui parinte..... ce pedeapsa merita acest om???......cu siguranta... divina. Vorbim de principii,,, nu??? Circumstantele nu justifica..... Cat despre pasivitatea mea de a nu actiona timp de un an se traduce doar prin bunavointa si intelegere a anumitor circumstante, dar cand intervine nepasarea, tot eu sunt de vina??
Ati incercat punerea in executare silita o hotararii pe care o detineti privind obligarea tatalui la plata pensiei de intretinere? Caci in fond scopul este sa contribuie la cresterea copilului si nu sa fie condamnat penal.
un astfel de individ cu siguranta isi va ascunde veniturile si a avut grija sa nu detina nici un bun pe numele sau pentru a nu putea fi executat. dar faptul ca ii sunt demonstrate veniturile si un astfel de proces dureaza cel putin 3 ani cu toata cercetarea politiei,parchetului si apoi vine decizia instantei care spune ca este suficienta o condamnare cu suspendare...cred ca de fapt aici este problema.dureaza foarte mult pana ce aceste institutii dau o solutie,iar acesti indivizi isi fac de cap in coninuare nestingheriti,pentru ca mai trebuie sa treaca inca 3 ani pana cand va mai avea loc un alt proces,timp in care el iese si din perioada de incercare.