avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ignorantia juris non excusat
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ignorantia juris non excusat

In contencios, judecatorul ii reproseaza reclamantului ca nu a cunoscut o hotarare de Guvern si un ordin de ministru, dar pe parcursul procesului, acelasi magistrat ii cere paratului sa ii aduca un ordin de ministru drept dovada. Ordinele de ministru nu sunt norme juridice care ar trebui sa fie cunoscute de catre judecator? Cetateanu' reclamant are obligatia de a cunoaste aceste norme si judecatorul nu?!
hm... si vreti ca judecatorul sa va faca probele in procesul pe care il aveti?????

:sorry:

Este obligatia celui ce reclama sa produca probele; probabil ca acel ordin al ministrului la care faceti referire va foloseste in proces si atunci este obligatia dvs. sa il depuneti la dosar.

Judecatorul este obligat sa judece numai dupa actele ce exista in dosar!
:)
Va multumesc ca ati raspuns, insa n-ati fost atenta la faptul ca judecatorul i-a cerut ,,paratului\" si nu ,,reclamantului\" sa prezinte acel ordin de ministru!
Dupa publicarea Ordinului de ministru in Monitorul oficial, conform art. 11, alin.1, din Legea nr. 24/2000, si intrarea acestuia in vigoare, acest ordin devine izvor de drept, moment din care nimeni nu se poate sustrage comandamentului normei juridice pe motiv ca nu o cunoaste. Va rog sa observati dubla masura, ,,ignoranta? celui chemat sa aplice legea, ,,magistratul? si ,,ignoranta? in cunoasterea ordinului de ministru imputata de data aceasta de judecator, reclamantului... De ce-mi ceri ca, sa cunosc un ordin de ministru, daca tu (d-voastra) judecator, cel care ai datoria de a cunoaste mai presus decat orice muritor de rand normele juridice, nu le cunosti?



[Mesaj editat - 2.8 din regulament: Poti apela la functia de citare dintr-un mesaj anterior al altui utilizator cu conditia ca acest citat sa nu se afle pe aceeasi pagina si sa fie doar fragmentul la care te referi.]
Ultima modificare: Duminică, 19 Mai 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
e acelasi lucru!

Raman la parerea mea de mai sus: judecatorul judeca dupa probele si actele existente in dosar!

Partea care invoca un act normativ in apararea sa, trebuie sa il indice si sa il prezinte judecatorului.

Daca paratul invoca o lege/act normativ in apararea sa, atunci trebuie sa il prezinte!

Credeti ca judecatorii sunt supra-oameni????? Ei trebuie sa cunoasca pe dinafara toate zecile de mii de legi si acte normative pe care fiecare minister in parte le emite?????:-/:-/


nimeni nu se poate sustrage comandamentului normei juridice pe motiv ca nu o cunoaste.

,,ignoranta” celui chemat sa aplice legea, ,,magistratul”



sunteti in eroare: nu se poate interpreta ca magistratul invoca necunoasterea actului normativ si, cu atat mai mult nu i se poate reprosa (cel putin in acest caz!) ca este ignorant!

Daca i se prezinta actul normativ invocat si daca nu tine seama de el in solutia ce o va pronunta (daca ar fi obligatoriu sa tina seama de acel act!) numai atunci i se poate face reprosuri privind ignoranta si sustragerea de la recunoasterea unui act normativ!

Va repet: legea obliga judecatorul sa judece un dosar si sa pronunte o solutie in acel dosar tinand cont de actele existente in dosar!!!
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Mai 2013
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat
Aplicand acelasi rationament ca si al d-voastra, ,,poporul\" e obligat ,,sa cunoasca pe dinafara toate zecile de mii de legi si acte normative pe care fiecare minister in parte le emite\", ca asa spune Legea, si judecatorii nu?!
In plus, am o opinie divergenta in ceea ce priveste considerarea normelor juridice ca, fiind ,,probe? la dosar... Normele juridice nu sunt probe la dosar si sunt doar norme de Drept, de a caror deslusire si aplicare e obligat judecatorul si nu partile din proces.
Apreciez ca e o ipocrizie sa-i ceri cuiva sa cunoasca normele de Drept, daca tu insuti nu le cunosti si astepti ca, cineva sa-ti aduca la nas nu stiu ce acte administrative normative (n-avea decat sa si le caute singur in MOf.), ipocrizie care trebui relevata in recurs, de o maniera cat mai putin ofensatoare, dar trebuie, pentru a putea pune in valoare buna credinta a reclamantului ( specific ca e vorba despre principiul de Drept,, Error communis facit ius?). Pana la urma legile si normele juridice, in ansamblu lor, nu trebuie sa fie cunoscute de toti cetatenii Romaniei?!


[Mesaj editat - 2.8 din regulament: Poti apela la functia de citare dintr-un mesaj anterior al altui utilizator cu conditia ca acest citat sa nu se afle pe aceeasi pagina si sa fie doar fragmentul la care te referi.]
Ultima modificare: Duminică, 19 Mai 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
HeniuV a scris:
Pana la urma legile si normele juridice, in ansamblu lor, nu trebuie sa fie cunoscute de toti cetatenii Romaniei?!





NU!

Nu in ansamblul lor!

Consider ca trebuie sa cunosti actele normative si legile ce tin strict de activitatea pe care o desfasoara fiecare!


Credeti ca pe un inginer auto il pasioneaza, il intereseaza si ar putea intelege anumite acte normative pe care le emite, de exemplu, Directia Silvica sau Directia Sanitar-Veterinara?????#-o

Alte discuții în legătură

Exceptia tardivitatii depunerii intampinarii pentru motivul ca paratul avea avocat angajat anterior de a fi citat legal prin publicitate CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Este vorba de un proces civil in care paratul a fost citat de mai multe ori la diferite adrese.El stia de proces si a angajat avocat pana sa se dispuna de ... (vezi toată discuția)
Mandat de arestare tudorioan tudorioan Cum comentati emiterea madatului de arestare pentru 29 de zile pentru COSTINIU FLORIN, judecator, sef sectie civila si proprietate intelectuala la INALTA CURTE ... (vezi toată discuția)
Reclamatie impotriva unei scoli de soferi jacquelline jacquelline As dori sa stiu care este institutia care verifica corectitudinea modului de desfasurare a activitatilor specifice scolilor de soferi (de exemplu din punct de ... (vezi toată discuția)