avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie-atacabila?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie-atacabila?

Buna seara.Am primit de la parinti prin donatie o casa cu terenul aferent,actul de donatie fiind cu mentiunea de uz viager pt.parinti.(pe vremea respectiva-anul 2000-a fost mai ieftin asa decat cu contract de vanzare-cumparare),totul fiind intabulat pe numele meu.
Mai am un frate,care la vremea aia a fost de acord cu tranzactia asta si care la randul lui a primit un apartament,care a fost cumparat de parinti direct pe numele lui(apare el ca proprietar)pe care el dupa 2 ani a vandut si banii obtinuti a folosit la construirea unui case in care locuieste momentan.Terenul pe care se afla casa lui a primit tot de la parinti cu act de donatie.Intrebare:
1.Fratele meu poate sa atace actul de donatie si sa ceara dupa moartea parintilor jumatate din valoarea casei si a terenului pe care am primit eu?
2.Poate sa sustina el ca a primit de la parinti numai terenul casei in care locuieste momentan,avand in vedere ca apartamentul pe care a vandut era cumparat direct pe numele lui,iar parintii nu mai au chitanta cu care au platit?
3.Ce pot sa fac eu,ca casa si terenul primite de la parinti sa ramana mie:contract de intretinere cu suma platita pt. parinti lunar cu chitante semnate de ei ma ajuta cu ceva?
Cel mai recent răspuns: galcsb , utilizator 10:11, 20 Mai 2013
Buna ziua,
!. Cat timp traiesc parintii doar ei pot, eventual, solicita desfacerea donatiei daca nui va indepliniti obligatia de intretinere.
2. Dupa decesul parintilor fratele ar putea solicita desfacerea donatiei daca ar putea dovedi ca la momentul incheierii ati procedat la inselarea parintilor sau acestia nu erau in deplinatatea facultatilor mentale. Mai mult decat greu.
3. Ar fi bine sa pastrati cat mai multe din actele (chitantele) care dovedesc ajutorul dat parintilor.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Multumesc.
Totusi as vrea sa-mi spuneti ca in caz ca fac contractul de intretinere ma ajuta cu ceva daca donatia o sa fie atacata de fratele dupa moartea parintilor.
Ma ajuta cu ceva si faptul ca casa si terenul respectiv este deja intabulat pe numele meu?
Ultima modificare: Luni, 20 Mai 2013
galcsb, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actul de donatie poate fi atacat/conestat in instanta? sandu_valentin sandu_valentin Am o mare dilema....suntem trei frati (cel mai mic sunt eu) iar parintii ar dorii sa-mi faca act de donatie pe apartamentul in care locuiesc dumnealor,ca dupa ... (vezi toată discuția)
Dovada unei sume de bani dati ca despagubire GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, parintii au 2 copii (fata si baiat). Fetei si prietenului acesteia le-au vandut casa cu contract de vz-cu cu uzufruct in cote parti egale. Dupa ... (vezi toată discuția)
Mostenire sau testament? ContSters280210 ContSters280210 Buna seara! Parintii vor sa imi faca acte pe o garsoniera. In afara actului de vanzare-cumparare ce poate sa imi faca , act de mostenire sau ... (vezi toată discuția)