avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Franciza obligatoriu marca inregistrata?
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Franciza obligatoriu marca inregistrata?

Buna ziua,
Ma tot intreaba o doamna cum sa colaboreze si ea in mica mea afacere si sunt in pana de idei, intrucat tin si la ideea mea si la ce am muncit dar totodata vreau sa si ma dezvolt. Ce variante am pt o posibila colaborare?
Eu m-am gandit la franciza - insa citesc pe 'net ca, citez din ord 52 din 1997: "a) Francizorul este un comerciant care:
- este titularul drepturilor asupra unei mărci înregistrate; drepturile trebuie să fie exercitate pe o durată cel puţin egală cu durata contractului de franciză;"

Este obligatoriu sa am marca intregistrata ca sa fi francizor?
Cel mai recent răspuns: Claudia Jelea , Avocat 14:00, 20 Mai 2013
Consider ca nu este obligatoriu ca francizorul sa aiba marca inregistrata. Este, totusi, un aspect destul de controversat pentru ca neinregistrarea (de catre francizor) a marcii sub care sunt francizate produsele/serviciile prezinta anumite dificultati practice.

O marca poate fi folosita fara a fi inregistrata, atat timp cat nu aduce atingere drepturilor altor persoane. Insa, in cazul unei francize, ar fi bine ca francizorul sa inregistreze marca - in primul rand, pentru a se proteja impotriva beneficiarului francizei care poate incerca sa inregistreze marca in nume propriu (daca francizorul nu a facut acest lucru anterior).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract international de franciza Cosmin12 Cosmin12 As dori sa stiu daca statul roman prevede anumite reglementari legate de structura unui contract de franciza international. Exista vreo lege sau mai multe ce ... (vezi toată discuția)
Contract de franciza gyoni8 gyoni8 Va rog foarte mult, daca se poate sa ma ajutati cu un draft de contract de franciza, care sa se apropie cat de cat de cerintele Ordonanţei nr. 52/1997 din ... (vezi toată discuția)
Detin o aplicatie web si un domeniu cu acelasi nume, generic ... Marian991 Marian991 Detin o aplicatie web si un domeniu cu acelasi nume, generic o sa le denumesc \"bursa transport\" am inregistrat aplicatia la orda (oficiul roman pentru ... (vezi toată discuția)