avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... prestatii compensatorii fara divort?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

prestatii compensatorii fara divort?

Tatal meu are 78 de ani, mama 74, ambii pensionari.Din cauza unor probleme de sanatate destul de grave ale lui si influentelor negative din partea rudelor ei, intre ei au aparut neintelegeri care cu timpul au luat proportii, el locuind acum la mine. Exista o alta cale legala in afara de divort prin care el poate fi obligat sa-i cedeze ei o parte din pensie?
Cel mai recent răspuns: mihaelamihaela1234 , utilizator 20:31, 20 Mai 2013
Codul civil:

IV. Prestatia compensatorie

Conditiile prestatiei compensatorii Art. 390
(1) In cazul in care divortul se pronunta din culpa exclusiva a sotului parat, sotul reclamant poate beneficia de o prestatie care sa compenseze, atat cat este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divortul l-ar determina in conditiile de viata ale celui care o solicita.
(2) Prestatia compensatorie se poate acorda numai in cazul in care casatoria a durat cel putin 20 de ani.
(3) Sotul care solicita prestatia compensatorie nu poate cere de la fostul sau sot si pensie de intretinere, in conditiile art. 389.

Stabilirea prestatiei compensatorii Art. 391
(1) Prestatia compensatorie nu se poate solicita decat odata cu desfacerea casatoriei.
(2) La stabilirea prestatiei compensatorii se tine seama atat de resursele sotului care o solicita, cat si de mijloacele celuilalt sot din momentul divortului, de efectele pe care le are sau le va avea lichidarea regimului matrimonial, precum si de orice alte imprejurari previzibile de natura sa le modifice, cum ar fi varsta si starea de sanatate a sotilor, contributia la cresterea copiilor minori pe care a avut-o si urmeaza sa o aiba fiecare sot, pregatirea profesionala, posibilitatea de a desfasura o activitate producatoare de venituri si altele asemenea.

Ar putea cere intretinere, dar pe ce motiv ca ziceti ca are pensie.
Are pensie dar vrea mai mult, astfel ca facand o medie sa fie egali. Poate cumva juridic sa-l oblige sa-i dea bani?Ea nu ii cere acesti bani ci umbla pe la politie si prin alte parti sa faca acest lucru dorind ca banii sa-i primeasca intr-o anumita forma(ex.poprire din pensia lui).
Ultima modificare: Luni, 20 Mai 2013
mihaelamihaela1234, utilizator
Nu , nu exista temei pentru a fi egali, daca vroia pensie mai mare trebuia sa munceasca mai mult sau sa fi avut o alta slujba platita mai bine sa fi contribuit mai mult.
Pe la politie nu are pt ce umbla din niciun motiv si tata e si mai in varsta si bolnav, iar intretinere ii datoreaza si dansa daca e vb de asta.
Mama nu are nicio sansa sub nicio forma.. nici daca ar da divort, nici daca cere oriunde.

Ultima modificare: Luni, 20 Mai 2013
gi-jane2, moderator
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand putem cere prestatie compensatorie ? verde54 verde54 Am divortat la notar de comun acord ,insa partajul nu l-am facut inca , deoarece fosta sotie incearca prin toate modurile posibile , inclusiv prin al ... (vezi toată discuția)
Divort miroiuioana miroiuioana daca sotul are casa mostenita dobandita in timpul casatoriei, in urma divortului eu si copilul ,(pentru ca nu avem unde ne duce) putem solicita sa ramanem ... (vezi toată discuția)
Sotia inselata, cu o fata de 17 ani, care a nascut. informatii despre partaj, divort, bani, avere... Lutefact Lutefact Buna ziua, Situatia mea sta in felul urmator: Tatal meu s-a combinat (el nu recunoaste nici acum) cu o fata, ea avea 16 ani pe atunci, iar la 18 ani a ... (vezi toată discuția)