avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1111 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

intrebare;in cat timp trebuie facuta succesiunea si cat ma va costa? avem un apartament cu 4 camere,suntem 4 surori si ambii parintii decedati! (la decesul primului parinte nu am reusit sa facem succesiunea)
Cel mai recent răspuns: LuchianSeb , utilizator 18:16, 21 Mai 2013
Succesiunea se deschide imediat dupa moartea defunctului de catre notarul din raza teritoriala in care s-a aflat ultimul domiciliu al acestuia. Termenul de acceptare al mostenirii este de 6 luni (sau cel putin asa era pe vechiul cod civil). Legat de taxe... nu stiu ce sa va spun, intrebati la notar.
Succesiunea o puteti face oricand, nu exista termen insa exista un termen de acceptare a succesiunii. Dupa noul cod civil intrat in vigoare la 1 octombrie 2011 termenul de optiune succesorala este de 1 an.
Ca pret va poate lamuri un notar deoarece este in functie de valoarea masei succesorale. Tot dupa noul cod civil daca in momentul dezbaterii succesiunii ati depasit 2 ani de la data decesului veti plati 1% impozit stabilit la valoarea masei succesorale.
Succesiunea cu siguranta nu poate fi facuta oricand atat din punct de vedere legal cat si moral. Succesiunea se deschide de la momentul decesului unei persoane. Cu alte cuvinte se deschide prin moarte, nu printr-o cerere din partea cuiva. :D Apoi acceptarea se poate face intradevar intr-un an de zile (dupa Noul Cod).
LuchianSeb a scris:

Succesiunea se deschide imediat dupa moartea defunctului de catre notarul din raza teritoriala in care s-a aflat ultimul domiciliu al acestuia. Termenul de acceptare al mostenirii este de 6 luni (sau cel putin asa era pe vechiul cod civil). Legat de taxe... nu stiu ce sa va spun, intrebati la notar.

Desigur ca ma refeream la dezbaterea succesiunii ceea ce se subantelege si din postarea celui ce a pus intrebarea.
Ca succesiunea se deschide prin moarte stie toata lumea. Ce nu stie toata lumea e termenul de acceptare. La fel , dupa cum se constata din ceea ce ati scris dvs nu se stie ca NU "notarul din raza teritoriala in care s-a aflat ultimul domiciliu al acestuia" o deschide asa cum ati precizat dvs. Deci nu notarul omoara omul ci mai degraba grija unora la ce posteaza altii.
Notarul nu o deschide imediat cum precizati ci notarul o dezbate si dupa 100 de ani de la deces in momentul cand i se cere acest lucru.
Pai normal ca atunci cand i se cere acest lucru, insa dezbaterea succesiunii se incepe de catre notarul mentionat imediat dupa moartea defunctului. Pentru ca vorba aia...,,se deschide prin moarte''. Dezbaterea succesiunii nu prevede doar impartirea bunurilor, astfel ca mai presupune si inregistrarea bunurilor, evaluarea lor etc. Cei care pot cere notarului ,,deschiderea'' succesiunii nu sunt doar rudele (ca si mostenitori) ori legatarii cum cu siguranta credeti dumneavoastra, ci mai sunt si alte persoane prevazute de lege :D. V-asi ruga sa faceti un efort si sa va ganditi ce se intampla cand nu exista nici un mostenitor legal ori testamentar ??? Chiar credeti ca dezbaterea succesorala nu va avea loc niciodata??? Normal ca notarul nu v-a fi instintat dupa cateva secunde, insa cel mai probabil intr-un timp scurt, iar momentul ,,deschiderii'' succesiunii de catre notar va fi cel al decesului defunctului (cu efect retroactiv). Iar termenul de acceptare de un an curge de la moartea defunctului deci de la deschiderea succesiunii, nu de la data de la care au chef mostenitorii. ;) Deci, concluzia este ca succesiunea nu poate fi deschisa si facuta (dezbatuta) oricand ! Deci nici dupa 100 de ani :D Am avut ,,grija la ce ati postat'' ca poate mai invatati ceva asa si bine inteles ca sa nu induceti in eroare pe tatikoutsou. :D

Alte discuții în legătură

Dezbaterea mostenirii mihaela_liviu2012 mihaela_liviu2012 Buna ziua! Am si eu o problema: Tatal meu a murit in data de 29 Martie 2012 si as dori,daca ma poate ajuta cineva,sa stiu daca este neaparat nevoie sa ... (vezi toată discuția)
Succesiune sandugeorge sandugeorge Tatal meu a decedat in urma cu 17 luni. Acum 3 luni o firma de recuperari a datoriilor m-a contactat sa-mi ceara plata unei datorii de care nu stiam. ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters146176 ContSters146176 in cat timp se deschide succesiunea? cine deschide succesiunea? unde si cat costa? (vezi toată discuția)