Buna ziua!Am imprumutat unei persoane fizice o suma de bani pe care nu o mai pot recupera.In conditiile in care am o declaratie a persoanei cu data si semnatura in care specifica suma ce trebuie sa mi-o restituie chiar cu specificatia ca o va restitui cu dobanda bancii.Mentionez ca declaratia nu este autentificata de notar.Exista posibilitatea de a-mi recupera banii si care este modalitatea?Multumesc anticipat!
Trebuie deschisa actiune in justitie.
Specificatia trecuta in act cu privire la dobanda, nu-i a buna !!! Persoanele fizice nu pot da bani cu dobanda, ...doar nu sunteti camatar. Doar institutiile financiare pot face camatarie, in mod legal.
Buna ziua,
1. Luati legatura cu persoana si incercati sa va intelegeti civilizat.
2. Formulati o notificare cattre aceasta cu un termen clar.
3. Va trebui sa va adresati instantei civile.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Trebuie deschisa actiune in justitie.
Specificatia trecuta in act cu privire la dobanda, nu-i a buna !!! Persoanele fizice nu pot da bani cu dobanda, ...doar nu sunteti camatar. Doar institutiile financiare pot face camatarie, in mod legal.
Cum sa nu poata trece dobanda ? Eu am invatat ca se poate trece si dobanda in act cu o conditie, sa nu fie cu 50% mai mare decat dobanda maxima legala permisa de catre BNR.
Art. 3
(1) Darea de bani cu dobanda, ca indeletnicire, de catre o persoana neautorizata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani.
Legea camatariei.
Acum ... e discutabila situatia din topic pentru ca nu stim amanuntele.
trandafir2, uite aici articol, doar stiu ce am invatat
[...]potrivit art. 5 din O.G. 13/2011, dobanda stabilita pentru imprumuturile intre persoane fizice nu poate depasi cu mai mult de 50% dobanda legala. Dobanda legala pentru persoanele fizice se stabileste in functie de dobanda de referinta a Banicii Nationale a Romaniei din care se scade un procent de 20%.
Cămătărie
GustavAurelian
Am împrumutat niște bani unor persoane.Sumele nu erau foarte mari și am cerut o mica dobânda. Politia ma acuza de cămătărie, ce pedeapsă pot primi? Au ... (vezi toată discuția)