avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... stimulent de insertie pt tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

stimulent de insertie pt tata

buna ziua, as avea niste intrebari legate de concediul postnatal si stimulentul de insertie...
daca viitoarea mama nu lucreaza, poate beneficia tatal copilului de concediu postnatal? (in acest caz care e cuantumul indemnizatiei?)
...si daca nu beneficiaza nici mama (fiindca nu indeplineste conditiile), nici tatal (nu doreste) de concediu postnatal, poate tatal beneficia de stimulent de insertie? care este procedura de a beneficia de acest stimulent?
multumesc anticipat de raspuns
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:47, 21 Aprilie 2015
1. Poate beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta oricare din parintii copilului daca indeplineste conditia ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aiba veniturio din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, elev sau student la zi, concedii medicale etc.).

2. Daca mama nu indeplineste conditiile de mai sus inseamna ca nu poate beneficia nici de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) atunci tatal poate beneficia de CCC incepand cu data nasterii copilului (daca indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC).

3. Daca tatal nu doreste sa intre in CCC atunci el poate beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar (incepand cu data nasterii copilului) pana copilul va implini 2 ani.

4. - Mergeti la Primarie si solicitati lista de acte necesare pentru stimulentul de insertie.
- Tot la Primarie veti depune apoi actele ncesare.

5. - Dupa ce veti primi decizia de aprobare a platii stimulentului de insertie (de la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala) anuntati si pe angajator, in scris (anexand o copie dupa decizia de la AJPIS) ca primiti stimulentul de insertie.
- Pe perioada cat primiti stimulentul de insertie nu puteti fi concediat.
Daca tatal lucreaza la o firma, dar are si un PFA, care este procedura pentru obtinerea suplimentului? Nu doreste sa beneficieze de CCC
Multumesc
1. - Va lucra in continuare si la firma si la PFA si va beneficia si de stimulentul de insertie.
- Dar aceasta este valabil doar daca mama copilului nu a solicitat prima CCC.

2. De la Primarie luati lista cu actele neceare pentru stimulentul de insertie acte pe care le depuneti apoi tot la Primarie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc pentru tata suciugeorgeta suciugeorgeta Va rog sa-mi spuneti daca este corect cum procedez.....un tata doreste sa intre in CIC deoarece sotia nu are servici.....poate intra de la data nasteri ... (vezi toată discuția)
Ccc pentru tata econo econo Daca mama nu lucreaza, nu realizeaza venituri, tata poate sa-si ia ccc. Daca tata vrea sa lucreze in continuare primeste vreo indemnizatie? (vezi toată discuția)
Cresterea copilului bonefeliza bonefeliza Buna ziua! Eu sunt casnica, imi platesc asigurarile de pensie la Casa de Pensii. Sotul meu lucreaza de cativa ani la o firma. Urmeaza sa nasc cam pe 15 ... (vezi toată discuția)