avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj teren
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj teren

buna ziua,
in 1989 m-am casatorit, si in timpul casatoriei noi am achizitionat (pe numele lui, dar fiind casatoriti se cheama bun comun, nu-i asa?) din banii de la nunta un teren pe care urma sa ne construim o casa. intre timp am divortat, adica in anul 1991. nu am facut niciodata partajul. terenul nu a fost instrainat, fostul sot s-a recasatorit si a construit o casa in care locuieste cu familia. exista o cale legala pentru un partaj dupa atatia ani?
va multumesc.
Da, există o cale legală, dacă terenul a fost cumpărat în timpul căsătoriei. Conform legii, partajarea bunurilor comune este o acţiune imprescriptibilă .
Actiunea de partaj poate fi introdusa oricand. Avand in vedere ca pe teren a fost construita si o casa, nu aveti nicio sansa la atribuirea in natura a terenului, tot ce puteti cere este o sulta.Calea cea mai simpla si mai ieftina de a efectua partajul este sa va intelegeti amiabil. Daca veti ajunge in instanta, va trebui sa achitati o taxa de timbru de 3 % din valoarea terenului, onorariu avocat, onorariu expert, etc.
Proprietarul terenului este si proprietarul constructiei .

In situatia data, instanta de judecata va dispune atribuirea terenului coproprietarului care a procedat la edficarea unei constructii, urmand a fi obligat la plata unei sulte, a unei sume de bani cu titlu de despagubire, raportat la valoarea terenului si la cota -parte din dreptul de proprietate ce va fi stabilita.


Adresati-va instantei de judecata, in vederea sistarii starii de indiviziune.

Succes.


Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune icks icks dupa divort shi partaj am decis impreuna cu fosta sa ma incercam o data. dar proasta idee sa dovedit, locuim in bucuresti intr-o casa la curte shi nu poate fii ... (vezi toată discuția)
Partaj intre frati/surori locuinta la tara (lasata mostenire) kyky_micky kyky_micky Buna ziua, Situatia este urmatoarea: trei frati si o sora au mostenit prin succesiune parti egale dintr-o casa la tara si ceva terenuri de pamant. Unul din ... (vezi toată discuția)
Coproprietar edmodis edmodis Buna ziua,sunt coproprietar cu cota 1/2 dintr-un imobil tip casa,precizez ca celalalt proprietar este plecat din tara si de 10 ani nu a contribuit la plata ... (vezi toată discuția)