buna ziua,
in 1989 m-am casatorit, si in timpul casatoriei noi am achizitionat (pe numele lui, dar fiind casatoriti se cheama bun comun, nu-i asa?) din banii de la nunta un teren pe care urma sa ne construim o casa. intre timp am divortat, adica in anul 1991. nu am facut niciodata partajul. terenul nu a fost instrainat, fostul sot s-a recasatorit si a construit o casa in care locuieste cu familia. exista o cale legala pentru un partaj dupa atatia ani?
va multumesc.
Da, există o cale legală, dacă terenul a fost cumpărat în timpul căsătoriei. Conform legii, partajarea bunurilor comune este o acţiune imprescriptibilă .
Actiunea de partaj poate fi introdusa oricand. Avand in vedere ca pe teren a fost construita si o casa, nu aveti nicio sansa la atribuirea in natura a terenului, tot ce puteti cere este o sulta.Calea cea mai simpla si mai ieftina de a efectua partajul este sa va intelegeti amiabil. Daca veti ajunge in instanta, va trebui sa achitati o taxa de timbru de 3 % din valoarea terenului, onorariu avocat, onorariu expert, etc.
Proprietarul terenului este si proprietarul constructiei .
In situatia data, instanta de judecata va dispune atribuirea terenului coproprietarului care a procedat la edficarea unei constructii, urmand a fi obligat la plata unei sulte, a unei sume de bani cu titlu de despagubire, raportat la valoarea terenului si la cota -parte din dreptul de proprietate ce va fi stabilita.
Adresati-va instantei de judecata, in vederea sistarii starii de indiviziune.
Iesire din indiviziune
icks
dupa divort shi partaj am decis impreuna cu fosta sa ma incercam o data. dar proasta idee sa dovedit, locuim in bucuresti intr-o casa la curte shi nu poate fii ... (vezi toată discuția)
Partaj
alyofficiall10
Mama este casatorita cu tata din 1989 in 1994 au construit o casa dar mama nu este trecuta in acte are dreptu la aceeasta casa ? si daca da cat la%? (vezi toată discuția)