Sunt angajat al unei banci romanesti. Dupa angajare mi s-a activat de catre banca o limita de overdraft, care a fost marita an de an, dar pentru care nu exista un contract incheiat in acest moment. Mi-am prezentat demisia, si in decizia primita, imi este notificat faprul ca trebuie sa achit toate debitele fata de angajator, deci si overdraftul, pentru a primi foaia de lichidare.
Din pacate ma aflu in imposibilitatea de a achita acesta suma si angajatorul nu permite pastrarea in conditii de dobanda standard a acestei facilitati. pot face ceva in acest sens?
Multumesc
Da, ii puteti actiona in instanta. Va este restrictionat astfel dreptul la munca.
Ii puteti notifica sa va emita fisa de lichidare, cu datorii, Nu au voie sa refuze emiterea fisei de lichidare.
In cazul colegilor ramasi, s-a demerat o campanie in care pana la sfarsitul acestei luni, fiecare angajat in parte sa semneze un contract pentru facilitatea de overdraft, indiferent de cand o detin. Exista si posibilitatea refuzului semnarii acestui contract. Care ar putea fi consecintele refuzului semnarii?
Lipsa acordului de vointa a partilor la incheierea unui contract implica faptul intre parti nu s-a născut un raport juridic referitor la clauzele contractuale pentru care părţile au dorit sa realizeze un acord de voinţă.
Nesemnarea contractului inseamna ca acesta nu are cum sa-si produca efectele juridice pentru care s-a dorit incheiat.
Repercursiuni pot exista in functie de mentalitatea angajatorului.
Overdraft
ciurliburli
beneficiez de overdraft la locul de munca#-o.in caz de demisie sau concediere,pt overdraft cine e girantul la banca?daca refuz sa il achit,pe cine apeleaza ... (vezi toată discuția)