avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

locul de munca

in momentul de fata ma confrunt la munca cu o problema pe care nu am mai intilnito in viata mea de cind lucrez ! Tin sa precizez ca lucrez la acest loc de munca de 2 ani si 2luni.Patronul meu a venit nervos intr-o zi la munca, nu se intelegea nimeni cu el si a hotarit ca citeva persoane care lucreaza la el(printre care si eu ) sa stam acasa in concediu fara plata, neaducindu-ne la cunostinta motivele acestei decizii! Mai tin sa precizez ca am de luat bani( in momentul de cind stau acasa 2saptamini , nu mi s-a platit drepturile la zi plus ca mai am de luat 18 zile din concediu pe anul trecut .Am incercat sa discut cu el si tot ma duce cu vorba ca o sa vb saptamina care vine(asa mi se spune de 2 saptamini ). Va rog frumos daca ma puteti ajuta cu niste sfaturi , va multumesc mult !!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:48, 21 Mai 2013
Neplata salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca, in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

Ati scris vreo cerere referitor la concediu fara plata?
"in momentul de cind stau acasa 2saptamini , nu mi s-a platit drepturile la zi"
In perioada concediului fara plata contractul de munca este suspendat si are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator. Daca angajatorul renunta la dialog, solicitati printr-o cerere inregistrata raspunsurile la toate intrebarile care va ingrijoreaza sau printr-o scrisoare recomandata.
Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2013
Zinaida Ciornii, Consultant resurse umane
In perioada CFP , c.i.m. nu este suspendat de drept sau obligatoriu . Suspendarea in acest caz este facultativa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajat care nu isi primeste banii dupa demisie bogha13 bogha13 Buna ziua. Cum procedez in cazul in care mi-am dat demisia de la un patron ( nu a vrut sa imi semneze demisia la zi ) am stat in preaviz si mai trebuie sa mai ... (vezi toată discuția)
Refuz plata concediu de odihna gheorghisan gheorghisan buna seara ,am si eu o antrebare ,seful meu nu vrea sa a-mi plateasca concediu de odihna,sustine ca am stat acasa mai mult decat zilele de concediu p care ... (vezi toată discuția)
Neplata salar +diurna baratuci baratuci Buna ziua sint din medias si acuma 4 luni m-am angajat la o firma de tranport din Timisoara care desfasoara activitatea in comunitatea europeana mai precis ... (vezi toată discuția)