avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 780 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie - riscuri survenienta copil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie - riscuri survenienta copil

Buna ziua,

Am o intrebare cu privire la un contract de donatie, in cazul pluralitatii de donatori; astfel, donatorii sunt in numar de 4, iar 3 dintre ei au copii la data donatiei; cel de-al patrulea nu are la data donatiei, dar i se naste un copil ulterior incheierii donatiei; ce se intampla in aceasta situatie?
precizez ca este vorba de un contract incheiat anterior intrarii in vigoare a noului cod civil (in care nu se mai regasesc dispozitiile cu privire la revocarea donatiei pentru survenienta de copil) iar data nasterii copilului este anterioara intrarii in vigoare a noului civil (Legea nr.71/2011 prevede faptul ca "prevederile art.821 din Codul civil din 1864 nu se aplica in cazul în care copilul s-a născut după intrarea în vigoare a noului Codului civil"). prin urmare, daca copilul este nascut anterior intrarii in vigoare a noului cod civil, donatia se revoca pentru survenienta de copil.
insa ce se intampla in acest caz, avand in vedere ca riscul s-a produs doar in cazul unuia dintre cei 4 donatori?

Va multumesc anticipat pentru orice raspuns
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 17:57, 22 Mai 2013
Nu pot sa va dau un raspuns insa v-asi adresa o intrebare: Unde ati auzit sau vazut pluralitatea de donatori?
Poate în cazul coproprietăţii? Nu v-aţi gîndit la asta. Ar putea fi nu 4, ci 8-10 donatori.
Ba m-am gandit insa nu mi s-a parut in regula. Si apoi...?? Daca i s-a nascut un copil ce se intampla? Cum se procedeaza? Sau asta nu mai stiti... :)
Exact, este vorba de coproprietate; imobilul in cauza a fost dobandit prin mostenire, iar mostenitorii il doneaza in integralitate unei alte persoane.
LuchianSeb a scris:

Ba m-am gandit insa nu mi s-a parut in regula. Si apoi...?? Daca i s-a nascut un copil ce se intampla? Cum se procedeaza? Sau asta nu mai stiti... :)


Presupunînd că nu mai ştiu, improvizez: se desfiinţează donaţia asupra cotei donatorului căruia i s-a născut copilul după încheierea actului de donaţie.

Ce ziceţi, ţine? Sau impresia de neregulă persistă? Dacă da, atunci hiba nu se află în improvizaţia mea, ci în cu totul altă parte.

Alte discuții în legătură

Revocare donatie, motiv survenienta copil flaviamihaela flaviamihaela Buna ziua, as vrea sa imi raspunda un avocat, sau o persoana care s-a confruntat cu o situatie asemanatoare daca se poate revoca o donatie pe motivul ... (vezi toată discuția)
Revocarea donatiei pentru survenienta de copil mihai09 mihai09 conform art.96 din codul civil Prevederile art. 829 din Codul civil din 1864 nu se aplică în cazul în care copilul s-a născut după intrarea în vigoare a ... (vezi toată discuția)
Revvocare donatie rina68 rina68 buna ziua, in ianuarie 2009 am donat o casa iar in martie 20011 mi s-a nascut primul copil. pot sa cer revocarea donatiei pentru survenienta copil, avand in ... (vezi toată discuția)