avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil rezultat din concubinaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil rezultat din concubinaj

sunt in concediu de crestere a copilului pt 1 an. nu sunt casatorita cu tatal copilului, stam in concubinaj, dar el a recunoscut copilul. legea spune ca mamica trebuie sa revina la munca mai devreme cu o luna, ca sa stea si tatal. am inteles insa ca aceasta prevedere nu se aplica fam monoparentale si cuplurilor in concubinaj. cei de la directia de protectie a copilului si asistenta sociala care se ocupa de alocatii si indemnizatii mi-au spus ca trebuie sa ma intorc la munca mai devreme, altfel pierd indemnizatia. explicatia lor a fost ca desi nu suntem casatoriti se presupune ca tatal se implica in cresterea copilului. va rog un raspuns, e prevazuta in lege acesta exceptie cu cuplurile necasatorite?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:37, 22 Mai 2013
1. Legea nu spune nimic despre "sotul" mamei ci numai despre "parintii" copilului (mama si tatal acestuia), adica aceia care sunt trecuti in certificatul de nastere a copilului.

2. - Daca tatal copilului este trecut in certificatul de nastere a copilului atunci trebuie sa intre si el cel putin o luna in CCC.
- Daca nu doreste atunci se reduce CCC pentru dvs. cu o luna de zile.
- In aceasta luna de zile reluati activitatea sau intrati in concediu fara plata.

3. - Incepand cu data cu care copilul implineste 1 an veti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implinim copilul 2 ani, daca ati reluat activitatea si aveti salariu.
- Adica veti primi salariu pentru munca depusa si veti mai primi, de la stat, inca 500 lei lunar.
Legea prevede numai situatia in care tatal copilului indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei pentru CCC , mama va reveni mai devreme la locul de munca cu o luna.

In cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie dupa ccc medeeam78 medeeam78 Buna ziua!! In prezent sunt in concediu pt cresterea copilului.. iu iunie bebe implineste un an si trebuie sa ma intorc la serviciu.. eu nu sunt casatorita cu ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil luat da tatal copilului sandamihai sandamihai am un copil de 1an si 8luni.,.multumesceu tatal lui nu suntem casatoriti,si vreau sa stiu daca el este obligat sa intre in concediu de paternitate.de la firma ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil mariana87 mariana87 Buna ziua! Ma aflu in concediul de crestere copil pana pe data de 28 februarie 2015, cand copilul implineste 2 ani. Am fost contactata de la locul de munca si ... (vezi toată discuția)