Am 32 de ani si am optat pentru o pensie facultativa- Pensia mea de la Aviva. In momentul in care am facut actele agentul Aviva mi-a spus ca valoarea de 60 ron ce reprezinta contributia lunara la pensie imi va fi suportata din deducerea de impozit. Dupa prima luna la salariu m-am pomenit ca primesc cu 50 ron mai putin. Precizez ca am negocit salariul net ce trebuie sa-l primesc. Este corect sa mi se opreasca din net?
daca vorbin despre pensiile facultative pilon 3, acestea sunt retinute si platite de angajator.
Intrucat dvs. ati semnat un act prin care platiti lunar 60 RON catre pensia facultativa - din net, angajatorul a procedat corect, chiar daca dvs ati negociat netul.
Suma de 60 de RON nu intra in baza de calcul a impozitului pe salar de 16 %.
da, s-a retinut valoarea din salariu. Am salariul net negociat, iar eventualele taxe catre stat, impozit cas etc le plateste firma relativ la salariul meu net ,adica 900 ron.
Faptul ca v-ati negociat salariul net inseamna ca suma respectiva este cea pe care o primiti independent de contributiile care ii incumba angajatorului potrivit legii. Nu are nicio legatura cu obligatiile de plata pe care vi le asumati sau care va pot fi impuse dvs, dar pe care la vireaza efectiv tot angajatorul. Contributia la fondul de pensii facultative este o optiune individuala, angajatorul neavand nicio legatura cu acest lucru inafara faptului ca el vireaza direct banii. E corect sa vi-i retina.
Ganditi-va cum ar fi sa vi se puna o poprire pe salariu, caz in care tot angajatorul plateste banii. Nici in cazul respectiv nu v-ati mai primi tot salariul net.