avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract de Comodat, sub semnatura privata.
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract de Comodat, sub semnatura privata.

Am inteles de la cineva ca noul Cod Civil, permite incheierea contractelor de comodat si fara ca acestea sa fie facute la notar. Am incheiat un astfel de contract de comodat, semnat de parti, pentru un autoturism, dar la prima intalnire cu un politist, acesta a replicat ca nu e valabil decat incheiat la notar.
Cine are dreptate?
Ce articole permit acest lucru, in cazul in care am dreptate, sa le scot la imprimanta, sa car si legea dupa mine, pentru a dumiri urmatorul politist care nu crede contractul valabil?
Cel mai recent răspuns: DanielStefan , utilizator 17:27, 15 Februarie 2021
Contractul de comodat este valabil incheiat sub semnatura privata. Legea nu impune forma autentica in acest caz, se poate incheia si in fata unui avocat.
niciodata nu s-a prevazut obligativitatea incheierii contractului de comodat la notar. conditia incheierii contractului informa scrisa se face numai ad probationem nu ad validitatem.
slai a scris:
Am incheiat un astfel de contract de comodat, semnat de parti, pentru un autoturism, dar la prima intalnire cu un politist, acesta a replicat ca nu e valabil decat incheiat la notar.

Sunt situatii cand NU se cere autentificarea contractului de comodat, cele mai multe.
Sunt situatii cand se cere autentificarea contractului de comodat. De exemplu la iesirea cu auto din tara.

In ce scop ati incheiat respectivul contract de comodat si intre ce parti (fizica, juridica)?
Multumesc, dar probabil daca incep sa ii explic unui politist de
"numai ad probationem nu ad validitatem" zice ca fac misto de el. :frantic:
Deci sa inteleg ca nu as avea ce articole de lege sa scot la imprimanta, incat sa reusesc sa le explic mai clar ca acel contract e valabil?
Am incheiat acel contract, pentru ca eu utilizez masina unei rude. Sa il am in trafic, cand ma intreaba politia sau politia de frontiera (locuiesc in judet de granita) ce caut eu in masina aia.
Mai sunt interesat ca acel contract sa fie valabil in fata asiguratorului, pentru ca eu sunt trecut in polita de asigurare utilizator.

Alte discuții în legătură

Contractul de comodat trebuie legalizat? stefan.85stf stefan.85stf Buna ziua. In prezent am un contract de comodat intre mama mea si mine pentru un autoturism. Acesta nu este legalizat. Acum eu vreau sa parasesc tara cu acel ... (vezi toată discuția)
Contractul de comodat auto pentru r. moldova trebuie încheiat neapărat în fața unui notar sau poate fi și neautentificat? Georgiana Alexii Georgiana Alexii Un contract de comodat trebuie incheiat neaparat in fata unui notar sau poate fi incheiat si acasa? De exmplu: masina e pe numele mamei, am sa o folosesc eu ... (vezi toată discuția)
Inlocuire masina in locul de parcare alex61 alex61 Buna ziua, Detin loc de parcare,dar masina este demontata intr-un garaj,pentru reparatie capitala. Nu am putut face ITP si Asigurare la ea,dar trebuie ... (vezi toată discuția)