avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Procedura schimbare certificat de nastere model vechi ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Procedura schimbare certificat de nastere model vechi in certificat nou si apostilare

Buna ziua,
Am cautat mai multe informatii dar nu imi este foarte clar cum ar trebui sa procedez mai exact in cazul urmator.

Fratele meu vrea sa se casatoreasca, in Mexic, cu o femeie de originie mexicana.
Din cate a inteles, are nevoie de o copie a certificatului de nastere legalizata,apostilata(de aici si preschimbare certificatului intrucat am inteles ca nu se aplica apostila pe certificat model vechi) si tradusa in spaniola.
Are certificat de nastere emis in orasul Bacau model vechi (care se afla in posesia mea) si carte de identitate emisa in Bucuresti (aflata in posesia lui).
Eu deasemenea am cartea de identitate emisa in Bucuresti (unde locuiesc).
Eu sunt in tara asa ca trebuie sa ma ocup de lucruri in locul lui..

Cam astea ar fi toate datele problemei.
Cum ar trebui sa procedez,de unde ar trebui sa incep
As vrea pe cat posibil sa evit drumuri costisitoare in provincie daca exista aceasta optiune.
Va multumesc pentru orice informatie
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 22:04, 22 Mai 2013
@burgundy
O sa intampinati probleme daca nu faceti procura / procurile la un notar care are apostila de la Haga si daca nu scrie in ea exact scopul pentru care a fost eliberata. De asemenea, traducerea nu va este de folos daca nu este autentificata de un notar.
Trimiteti-va fratele la primaria unde se va casatori sa ii dea lista actelor de care are nevoie daca nu vreti sa faceti 10 drumuri la Starea Civila.
Si inca ceva: fratele dvs. poate obtine atat certificatul de nastere cat si certificatul de cutuma de la Ambasada/consulat.

@ av. Gabriel Klein Kiritescu
De unde ati scos necesitatea unei copii legalizate a cartii de identitate?! Documentati-va inainte de a da raspunsuri atat de sigure, va rog frumos.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Mai 2013
Ares-3, moderator
Ok sunt din nou in ceata..

@Ares_3
Si inca ceva: fratele dvs. poate obtine atat certificatul de nastere cat si certificatul de cutuma de la Ambasada/consulat.

Cum ar trebui procedat in acest caz?
Nu din cauza mea sunteti in ceata :)

Procedura e simpla, presupune deplasarea dumnealui acolo cu pasaportul si/sau cartea de identitate si completarea unei cereri + platirea unei taxe de 50 de euro - atat costa si certificatul de cutuma. Daca vi se pare costisitor, faceti calculele cu procurile la notar, expedierea in Romania, traducerea +legalizarea + autentificarea lor si alegeti varianta care va convine mai mult.
Era bine daca avea vechiul certificat la dumnealui.

Aveti aici datele de contact ale ambasadei si numere de telefon(au si o adresa de e-mail, in mod normal daca le scrie ar trebui sa primeasca raspunsuri la toate intrebarile: cand au program, cat costa, cat dureaza)
[ link extern ]
Daca fratele nu poate sa mearga la un notar care are apostila de la Haga atunci aveti si posibilitatea ca fratele sa va faca o procura speciala direct la ambasada sau consulat, unde i se elibereaza procupa de imputernicire direct in limba romana fara a mai fii necesar sa traduceti sau sa apostileze dumnealui ceva. In procura sa scrie clar ca doreste sa va imputerniceasca pe dvs. pentru a-l reprezenta la starea civila de la locul dansului de nastere adica Bacau in vederea depunerii cererii si ridicarii certificatului sau de nastere,de tip international, precum si a adeverintei de cutuma cu mentiuni-anexa 9- necesara in vederea incheierii unei casatorii in strainatate. Daca are certificatul vechi trebuie sa-l predati pentru anulare. Daca nu-l are se presupune ca este pierdut si puteti fi amendat cu suma de 100-200 lei. Va prezentati direct la starea civila de la locul de nastere al fratelui adica la Bacau cu buletinul dvs.in original si copie si procura in original, taxa de timbru de 2 lei si banii de amenda la purtator, in cazul in care veti fi amendat sa nu fie necesar sa apelati la rude sau prieteni si in aceeasi zi puteti obtine cartificatul si adeverinta de cutuma. Dupa care le apostilati la prefectura si i le trimiteti fratelui. Poate solicita aceste acte prin ambasada sau consulat dar dureaza si 3 luni. Apostila o puteti solicita si la prefectura Bacau, fiind frate nu aveti nevoie de procura, ci doar de certificatul dvs. de nastere pentru a demonstra ca sunteti frati iar taxa este de 25 lei.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Mai 2013
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de nastere in olanda bufa bufa Pentru ca certificatul meu de nastere sa fie valabil in strainatate ,in Olanda,cum trebuie sa prochedez ? Multumesc (vezi toată discuția)
Renuntare certificate mostenitor din 1987 dupa moartea tatalui so renuntare la succesiune say neacceptare a mostenirii dupa moartea mamei 1994(succesiune nedeschisa) Geta Nedelea Geta Nedelea Ma numesc Geta In 1987 am obtinut certificate de mostenitor EU,mama si fratele. In 1994 mama a murit si nu am deschis Inca succesiunea. Sunt in Canada si nu ... (vezi toată discuția)
Casatoria intre un cetatean roman si unu cetatean grec ce acte sunt necesare si care este valabilitatea acestor acte? sylvye sylvye Buna seara! Va rog frumos sa ma ajutati daca puteti sa imi explicati ce acte sunt necesare pentru casatoria intre un cetatean roman si unul grec? Casatoria ... (vezi toată discuția)