avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cit timp trebuie pastrate documentele notariale dupa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cit timp trebuie pastrate documentele notariale dupa moartea notarului respectiv?

Si mai ales cine sau ce institutie trebuie sa le pastreze ? ori se arunca/distrug

Cu alte cuvinte in cazul in care un notar din Romania care a decedat si care a autentificat acte/documente din 1990 pina la data mortii sale, atit documentele respective cit si registrul de intrari a documentelor legalizate de el/ea ar trebui preluate de cineva , un coleg , Uniunea Notarilor din acel judet ? Cine ar trebui ?
Multumesc anticipat de raspuns .
Cel mai recent răspuns: ContSters267464 , utilizator 14:07, 22 Mai 2013
Buna ziua,
Actele notarului le gasiti la arhiva judecatoriei de pe raza respectiva sau la arhiva camerei notarilor publici din capitala judetului respectiv.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Multumesc de raspuns . Intimplarea face ca am apelat la Asociatia Notarilor pentru obtinerea unei copii autentificate a unui document legalizat de acel notar decedat intre timp , raspunsul lor a fost halucinant " ei nu au preluat nimic, deci nu au gasit ".
Totusi cine e obligat de lege sa pastreze documentele emise de un notar dupa decesul acestuia, si cit timp ?
Buna ziua,
Intre 1990 si 1995 notarul si-a desfasurat activitatea in cadrul Notariatului de Stat din zona respectiva - arhiva notariatului a fost preluata de Camera Notarilor competenta. Camera notarilor o identificati in functie de localitate cu ajutorul www.uniuneanotarilor.ro
Dupa 1995 notarul a avut cabinet individual sau cabinet asociat, arhiva i-a preluat-o fie asociatul care i-a supravietuit sau camera notarilor competenta. Sunati la camera si intrebati o intrebare de genul: "unde, in a cui arhiva gasesc un act autentificat de notarul X in luna ____ anul ____?"
Atentie, conform legii arhivelor, nu toate actele notariale au termen de pastrare permanent! De exemplu, copiile legalizate se distrug in conditiile legii dupa 3 ani. Contractele de vanzare si certificatele de mostenitor au termen de pastrare permanent. Dosarele succesorale au termen de pastrare 10 ani. Acestea sunt doar exemple, in nomenclatorul arhivistic exista zeci de termene de pastrare in functie de act.

Daca dumneavoastra cautati o copie legalizata din anul 1992 s-ar putea sa nu o mai gasiti nicaieri, daca insa cautati un act important, cum ar fi un contract de vanzare, nu exista posibilitatea sa nu il mai gasiti.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificatul de mostenitor real real In anul 1977 dupa decesul tatalui meu, Notariatul de Stat (la vremea aceea) a emis Certificatul de Mostenitor. In anul 1978, in baza Certificatului de ... (vezi toată discuția)
Arhiva dosare succesorale dariad dariad Am gasit cateva informatii ca dupa preluarea arhivelor succesorale de catre Camerele Notarilor Publici de la fostele Notariate de Stat, dosarele succesorale ... (vezi toată discuția)
Termen arhivare dosare judecatoresti dariad dariad Din alte discutii de pe forum am inteles ca in cadrul judecatoriilor, dosarele civile, mai precis filele din dosar, de distrug dupa 10 ani, pastrandu-se doar ... (vezi toată discuția)