avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire, 2 testamente
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire, 2 testamente

Buna ziua.revin cu o intrebare mai veche,in cazul in care am un testament lasat de unchiul mamei si dupa deces am aflat ca in urma cu 2 ani a mai fost facut un testament de catre unchiul meu pentru fica sa care din ele este valabil ?amindoua avand celasi continut?si cum pot face succesiunea din moment ce fica unchiului sete plecata din tara si nu o pot gasi?
Cel mai recent răspuns: anemary_1982 , utilizator 12:49, 23 Mai 2013
Daca al dumneavoastra este mai vechi, nu mai aveti niciun drept.
Daca al dumneavoastra este mai nou, s-ar putea sa aveti ceva drepturi, cu conditia sa se respecte rezerva succesorala a descendentilor (in acest caz, jumatate din mostenire este a fiicei defunctului, chiar daca dvs. v-a lasat unchiul testament pentru tot).
Nu mai ezitati si mergeti la un notar care are sediul in localitatea unde a avut defunctul ultimul domiciliu. Toate informatiie relevante le veti primi la notar.
ilinca1981 a scris:

Daca al dumneavoastra este mai vechi, nu mai aveti niciun drept.

Corect, în principiu, dar prea categoric. Există posibilitatea ca intenţia testatorului să fi fost aceea ca legatele să se execute cumulativ. Desigur, sarcina de a dovedi revine legatarului care afirmă intenţia, respectiv legatarului al cărui legat ar fi revocat de legatul posterior dacă nu ar exista intenţia testatorului privind executarea cumulativă a legatelor.

Citîndu-l pe M.Eliescu, profesorul Francisc Deak are o teorie interesantă pe această temă.
am fost la notar dar ni-s-a spus sa o citam pe fiica lui ,problema este ca nu o putem gasi deoarece este plecata din tara.testamentul nostru este ultimul intocmit la o diferenta de 3 ani de cel lasat pentru fica lui.timp in care fiica lui nu a mai aparut.noi avem toate actele cum ca ne-am ocupat de spitalizare,de intretinerea unchiului,de inmormantare etc.care ar fi procedura legala de urmat in acest caz deoarece a trecut 1 an de la deces si fiica sa nu s-a interesat deloc de acest aspect. nu am pututo gasi deoarece nu mai este la ultima adresa stiuta.din cate stim este plecata din tara.in lipsa ei , in urma citatiilor trimise catre ea care nu au avut raspun,se poate face succesiune notariala sau trebuie sa deschidem actiune in instanta?ce cale trebuie urmata?
Nu cred că se poate dezbate prin procedura notarială dacă moştenitorul legal nu se prezintă, mai ales că, din cîte înţeleg, domiciliul său nu este cunoscut.

Este adevărat că, potrivit art.1112 C.Civil, "este prezumat, până la proba contrară, că a renunțat la moștenire succesibilul care, deși cunoștea deschiderea moștenirii și calitatea lui de succesibil, ca urmare a citării sale în condițiile legii, nu acceptă moștenirea în termenul prevăzut la art. 1.103." , numai că, în această situaţie, nu văd cum s-ar putea aplica prevederile art.167 C.pr.civilă privind citarea prin publicitate atîta vreme cît acelaşi articol dispune că "instanta va putea incuviinta citarea acestuia prin publicitate."

Nu cred că notarul ar putea uza de această procedură pentru a cita moştenitorul şi pentru a putea prezuma renunţarea acestuia la moştenire în vederea dezbaterii succesiunii în lipsa acestuia.

Soluţia ar fi aceea de a solicita notarului o încheiere care să certifice faptul că aţi cerut dezbaterea şi să arate motivul pentru care nu a putut da curs cererii, urmînd ca dumneavoastră să vă adresaţi instanţei de judecată.
Ultima adresa a ficei o cunoastem si are in continuare acel domiciliu numai ca nu locuieste nimeni acolo . vecinii ei ne-au spus ca este plecata din tara de ceva ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire prin testament ASPAZIA ASPAZIA Mentionez ca sunt legatara universala a tuturor bunurilor mobile si imobile ale persoanei care m-a crescut. Am fost in tutela dansei pina la terminarea ... (vezi toată discuția)
Testament apărut în timpul dezbaterii succesiunii: beneficiarul testamentului are drepturi egale cu moștenitorul? crimit crimit Sotia are titlu de proprietate impreuna cu unchiul din partea mamei sale (fratele mamei). Unchiul decedeaza si lasa in urma un fiu. Acesta decedeaza cu putin ... (vezi toată discuția)
Mostenire testamentara si legala ContSters206169 ContSters206169 am o fituica intitulata \"testament universal\" care cu cateva erori intruneste conditiile testamentului olograf..Adica, cu alte cuvinte e scris semnat, datat ... (vezi toată discuția)