avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act vanzare cumparare prin tribunal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act vanzare cumparare prin tribunal

ce trebuie sa fac pentru a incheia un act de vanzare cumparare a unei case prin tribunal si cam cat ar costa?
Cel mai recent răspuns: kinder_doina , utilizator 12:35, 23 Mai 2013
Trebuie sa depuneti o actiune in constatare la judecatoria in circumscriptia caruia se afla domiciliul paratului.
Va "costa" taxa de timbru judiciar+ expertiza topo (daca este cazul) + onorariu de avocat.
Dacă aţi încheiat un antecontract de v/c, iar promitentul vînzător refuză încheierea actului notarial, vă puteţi adresa instanţei cu o acţiune în prestaţie tabulară.

Dar...

Dacă promisiunea de v/c a fost încheiată după publicarea în MO a Legii nr.127/2013 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 121/2011 pentru modificarea şi completarea unor acte normative (deci, după 29.04.2013), lipsa formei autentice a promisiunii de vînzare-cumpărare este sancţionată cu nulitatea absolută a actului.

Iată ce spune legea mai sus citată:

Articolul I Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 121 din 22 decembrie 2011 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 931 din 29 decembrie 2011, cu următoarea completare:
–După articolul VII se introduc şase noi articole, articolele VII^1 , VII^2 , VII^3 , VII^4 , VII^5 și VII^6 , cu următorul cuprins:
......................................

Articolul VII^5 Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 83 din 7 februarie 2013, se modifică şi se completează după cum urmează:

.......................................

3. La articolul 24, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5) , cu următorul cuprins:
(5) Promisiunea de a încheia un contract având ca obiect dreptul de proprietate asupra imobilului sau un alt drept real în legătură cu acesta şi actele de alipire şi dezlipire a imobilelor înscrise în cartea funciară se încheie în formă autentică, sub sancţiunea nulităţii absolute.

Ultima modificare: Joi, 23 Mai 2013
themis, utilizator
multumesc!vroiam mai mult sa stiu daca m.ar costa mai ieftin actele asa sau prin notar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chitanta de mana 1pp 1pp Am cumparat un teren intravilan cu chitanta de mana. Este valabila in instanta? (vezi toată discuția)
Antecontract in forma autentica 1furnica 1furnica Exista vreo prevedere recenta conform careia antecontractul care nu este facut in fata notarului nu mai e valabil ? Si daca da , vi se pare legal acest lucru ? (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare teren - act sub semnatura privata gl77tom gl77tom am cumparat in 1999 si 2001 o suprafata de teren de la doua personae si am facut acte nu la notar ci un act de mana cu numele vanzatorilor si numele martorilor ... (vezi toată discuția)