Trebuie sa depuneti o actiune in constatare la judecatoria in circumscriptia caruia se afla domiciliul paratului.
Va "costa" taxa de timbru judiciar+ expertiza topo (daca este cazul) + onorariu de avocat.
Dacă aţi încheiat un antecontract de v/c, iar promitentul vînzător refuză încheierea actului notarial, vă puteţi adresa instanţei cu o acţiune în prestaţie tabulară.
Dar...
Dacă promisiunea de v/c a fost încheiată după publicarea în MO a Legii nr.127/2013 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 121/2011 pentru modificarea şi completarea unor acte normative (deci, după 29.04.2013), lipsa formei autentice a promisiunii de vînzare-cumpărare este sancţionată cu nulitatea absolută a actului.
Iată ce spune legea mai sus citată:
Articolul I Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 121 din 22 decembrie 2011 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 931 din 29 decembrie 2011, cu următoarea completare:
–După articolul VII se introduc şase noi articole, articolele VII^1 , VII^2 , VII^3 , VII^4 , VII^5 și VII^6 , cu următorul cuprins:
......................................
Articolul VII^5 Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 83 din 7 februarie 2013, se modifică şi se completează după cum urmează:
.......................................
3. La articolul 24, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5) , cu următorul cuprins:
(5) Promisiunea de a încheia un contract având ca obiect dreptul de proprietate asupra imobilului sau un alt drept real în legătură cu acesta şi actele de alipire şi dezlipire a imobilelor înscrise în cartea funciară se încheie în formă autentică, sub sancţiunea nulităţii absolute.