avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1186 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chitanta de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chitanta de mana

Am cumparat un teren intravilan cu chitanta de mana.
Este valabila in instanta?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 18:20, 25 Aprilie 2014
Depinde cand l-ati cumparat. In principiu, pentru perioadele cand nu se obisnuia prin traditie cumpararea prin acte notariale, aceasta era forma de dovada a proprietatii. Actualmente, daca doriti sa solicitati instantei pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic, dovada platii o puteti face prin chitanta de mana si/sau prin martori. Succes!
Chitanța de mână poate fi un început de dovadă, însă va trebui asa cum spunea mai sus domnul avocat și cu alte probe.
Presupun că ceea ce numiţi chitanţă de mînă este un veritabil antecontract (promisiune sinalagmatică de vînzare-cumpărare), ceea ce îl diferenţiază de un simplu început de dovadă scrisă.

Dacă aţi încheiat actul în perioada 01.05.2013 – 17.07.2013, perioadă în care au fost în vigoare modificările operate de OUG 121/2011 asupra art.24 din Legea cadastrului, atunci actul trebuie să îmbrace forma autentică sub sancţiunea nulităţii absolute.

Dacă aţi încheiat contractul după intrarea în vigoare a noului cod civil, trebuie să aveţi în vedere faptul că dreptul de a vă adresa instanţei este prescriptibil în conformitate cu art.1669(2) NCC:

(1) Când una dintre părțile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de contract, dacă toate celelalte condiții de validitate sunt îndeplinite
(2) Dreptul la acțiune se prescrie în termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia încheiat



Themis, n-am verificat, dar sanctiunea nu era imposibilitatea inscrierii in CF? Era nulitatea absoluta a promisiunii de vanzare?
OUG 121/2011 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial nr. 931 din 29 decembrie 2011

Articolul VII^5 Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 83 din 7 februarie 2013, se modifică şi se completează după cum urmează:
.......................
3. La articolul 24, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5) , cu următorul cuprins:
(5) Promisiunea de a încheia un contract având ca obiect dreptul de proprietate asupra imobilului sau un alt drept real în legătură cu acesta şi actele de alipire şi dezlipire a imobilelor înscrise în cartea funciară se încheie în formă autentică, sub sancţiunea nulităţii absolute.


OUG nr.121/2011 a fost completata prin L.nr.127/2013, care a introdus, printre altele, si art.VII^5.
Ulterior, a fost abrogata prin Legea nr.221/2013

Art.24(5) din L.7/1996 a fost in vigoare in perioada 01.05.2013 – 17.07.2013
Ultima modificare: Vineri, 25 Aprilie 2014
themis, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act vanzare cumparare prin tribunal kinder_doina kinder_doina ce trebuie sa fac pentru a incheia un act de vanzare cumparare a unei case prin tribunal si cam cat ar costa? (vezi toată discuția)
Autentificare chitanta de mana prietenulomului prietenulomului Am o chitanta de mina prin care am cumparat o casa si teren . Este semnata de vinzatori in prezenta a doi martori . O pot transforma in act autentic de vinzare ... (vezi toată discuția)
Cumparat teren cu chitanta de mana mihail80 mihail80 am cumparat un teren si am facut o chitanta de miina vinzatoru a fost la primarie si sa scos de la rol si ma trecut pe mine.dupa o luna a zis ca vrea terenul ... (vezi toată discuția)