In cazul unei fundatii care are un singur fondator, iar acesta doreste sa renunte la calitatea de fondator, este posibil acest lucru?
Daca da, care este procedura prin care se poate realiza acest lucru?
Prin renuntarea la calitatea de fondator, persoana in cauza este exonerata de orice obligatii juridice, financiare, etc. in raport cu fundatia??
De asemenea ma intereseaza daca in urma renuntarii fondatorului unic, calitatea de fondator poate fi transmisa unui numar mai mare de persoane (minim 3, si cum poate fi facut acest lucru), pentru evitarea situatiei ramanerii fara fondator a fundatiei in cazul renuntarii unuia dintre fondatori?
NU se poate renunta la calitatea de fondator al unei fundatii, nici nu se poate deveni ulterior "fondator". Caltatea de fondator este una de fapt, si inseamna semnatarul sau semnatarii actului constitutiv la momentul infiintarii fundatiei. Odata dobandita insa personalitatea juridica, fondatorul poate sa nu mai aiba nimic de a face cu fundatia, aceasta sa opereze total autonom de el, el sa nu fie membru al Consiliulu Director nici al Comisiei de Cenzori si sa nu fie nici salariat, voluntar sau in alta relatie contractuala cu fundatia, pe care a infiintat-o, si niciun drapt si nicio obligatie sau raspundere legata de aceasta.... Asa ca nu vad ce nevoie sa beneficiu ar avea cineva sa iasa .- daca ar fi posibil - din pozitia de "fondator". Fondatorul nu este un organ al fundatiei, nu face parte din ea si nu are drepturi si obligatii fata de ea daca nu s-au instituit cumva prin Statut si Act Constitutiv asa ceva.... Infiintarea unei fundatii este un act de liberalitate, irevocabil, un soi de donatie, nu o investitie sau asociere, nu devii asociat / actionar, nu iti poti ceda calitatea, nu poti dizolva voluntar fundatia asa cum poti sa faci cu o firma sau o asociatie, si calitatea de fondator nu mai confera in mod normal dupa ce fundatia a dobandit personalitate juridica niciun drept si nici o obligatie pentru fundator.... O exceptie ar fi situatia cu totul exceptionala la schimbarea scopului fundatiei, daca a fost partial atins sau nu mai poate fi atins, fapt ce se poate decide de catre Consiliul DIrector numai cu acordul fondatoruli daca este in viata.... Ne putati explica ce interes ar fi sa se "iasa" din calitatea de fondator? Repet, in opinia mea nu este posibil, desi am auzit ca s-au gasit prin tara ceva judecatori sa incuviinteze asemenea aberatii, chiar si cand nu au recalificat forma juridica a organizatiei ca fiiind asociatie desi purta denumirea de "fundatie" ( pentru ca exista asemenea strutzocamile infiintate mai ales in anii 90 care au denumire de "fundatie" desi au "mebri", "adunare generala" si alte elemente specifice numai asociatiilor si inadmisibile in cazul fundatiilor...)
Bună ziua,
Dacă președintele fundației decedează! cum poate intra o altă persoană în fundație pentru a putea conduce activitatea?
Aceasta ar implica și schimbarea sediului social.
În statutul din anul 1994 prevedea că Adunarea generală aprobă modificările. De atunci nu s-a făcut intervenții asupra statutului. Majoritatea dintre membri fundației nu mai sunt în viață Ce trebuie să facă persoana care dorește să se ocupe de conducerea activității acesteia, adică eu.
Vă mulțumesc
Asa cum banuiam la mijloc este o mare confuzie si incurcatura juridica. Daca vorbiti de "Adunare Generala" si de "membri" inseamna ca de fapt nu este o FUNDATIE, ci o ASOCIATIE, care in mod eronat a fost denumita si poate si inregistrata ca fundatie si ar trebui recalificata in asociatie. Au fost numersoase asemenea organizatii infiintate in anii 90, unde din cauza anumitor notari si judecatori s-a ajuns la acordarea personalitatii juridice unor asemenea structuri hibride, desi nu ar fi trebuit sa apara, si acum apar situatii foarte ciudate si pentru a caror corectare nu stiu sa se fi conturat o practica unitara la instante....
Ar trebui verificat daca organizatia este inregistrata in sectiunea "fundatii" sau in sectiunea "asociatii" a Registrului Asociatiilor si Fundatiilor... Daca e fundatie, ar trebui incercata recalificarea in asociatie, desi nu exista o procedura conturata pentru asa ceva... Cat timp va figura ca fundatie, repet, nu vad cum s-ar putea in mod legal pierde calitatea de membru sau de fondator.... Daca se va clarifica faptul ca e asociatie, ar trebui modificata si denumirea, sa fie "asociatia..." si atunci e simplu cu dobandirea si pierderea calitatii de membru... Calitatea de membru intr-o asociatie poate inceta implicit prin deces respectiv pierderea personalitatii juridice ( in cazul in care membru in asociatie era o persoana juridica) chiar daca in Statut nu e trecuta expres in lista cazurilor de pierdere a calitatii de membru ( alaturi de retragere/demisie, excludere....).
Oricum, "presedinte" al fundatiei nu inseamna in mod necesar si "fondator" - e membrul cu functie suprema in Consiliul Director si poate fi inlocuit conform prevederilor Statutului ref. modificarea componentei Consiliului Director.... Membrii COnsililului Director nu "intra" si nu "ies" din Fundatie cand dobandesc sau pierd acea calitate, ca ei nu sunt "membri", o fundatie nu are "membri", ei pot fi voluntari sau platiti cu o indemnizatie pentru ceea ce fac in cadrul fundatiei, dar nu sunt juridic parte din aceasta, cum e cazul membrilor asociatiilor sau federatiilor... Asadar trebuie sa lamuriti mai intai natura juridica a organizatiei - Asociatie sau Fundatie, si aliniate si denumirea si prevederile statutare la tipul de organizatie, pentru ca legal nu ar trebui sa existe structuri hibride, desi in practica din pacate exista multe si acest fapt genereaza probleme complicate si grave, "multumita" notarilor si magistratilor din anii `90 care au incuviintat constituirea acestor structuri cu caracter juridic incert si contradictoriu...