avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Donatie catre membru fondator
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Donatie catre membru fondator

buna ziua,

sunt persoana cu Handicap grav (gradul 1) si am infiitat o fundatie.

In statut este specificat: obiectivelor fundaţiei cu: „Sprijinirea şi ajutorarea financiară a persoanelor cu dizabilităţi şi a familiilor acestora”.
Intrebarea mea este daca pot sa-mi donez o suma de bani?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 00:28, 28 Mai 2014
Daca este in obiectul de activitate, cu respectarea conditiilor si a procedurilor stabilite prin statut si cu acordul organelor de conducere statutar abilitate in acest sens
In principiu da, cu precizarea ca sunteti fondator, dar nu aveti cum sa fiti "membru fondator" si nici "membru" al unei fundatii. Fundatiile prin definitie nu au membri. Fondatorii in calitatea lor de fondatori practic nu mai au nicio influenta asupra fundatiei dupa ce a fost constituita (doar intr-o situatie cu totul exceptionala, cand se pune problema modificarii scopului). Eventual poate un fondator sa fie si membru in Consiliul Director al fundatiei, si atunci are influenta in acea calitate, sau poate fi angajat ca director executiv , remunerat sau ca voluntar, si in acea calitate sa aiba putere de decizie, dar nu ca "membru". Desi au existat si mai exista niste structuri ciudate din punct de vedere juridic, care ar trebui calificate drept asociatie desi sunt denumite si inregistrate (in mod eronat in opinia mea) ca fundatie si au membri si Adunare Genarala desi nu ar trebui sa aiba daca sunt fundatie...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fundatie nonprofit - atributiile si drepturile membru onorific mihumihu mihumihu Buna seara, as fi interesat sa stiu ce atributii si ce drepturi are intr-o fundatie non profit un membru onorific? (vezi toată discuția)
Renuntare la calitatea de fondator al unei fundatii. Gimilescu Gimilescu In cazul unei fundatii care are un singur fondator, iar acesta doreste sa renunte la calitatea de fondator, este posibil acest lucru? Daca da, care este ... (vezi toată discuția)
Dizolvare fundatie liana2014 liana2014 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti ce este de facut in cazul in care exista o neintelegereintre membri fondatori actuali privind restituirea acesteia catre ... (vezi toată discuția)