Exista un titlu de proprietate emis in baza legii 18/1991 pe 5.5ha extravilan+1500mp intravilan si 3 persoane beneficiare. Un proprietar a avut anterior titlului testament pe 2.5ha extravilan si 1500mp intravilan. Exista posibilitatea ca cel din urma sa nu mai poate recupera cei 2.5ha si 1500mp, sa nu se mai ia in calcul testamentul din cauza legii 18/1991 sau din cauza unor termene de prescriere?
Testamentul nu-si pierde valabilitate. Deschideti succesiunea si cereti-va drepturile prevazute in testament. Testamentul poate fi supus reductiunii, daca depaseste rezervele mostenitorilor rezervatari.
Cotele legale sunt 1/3 pentru fiecare , iar rezerva este de jumatate din cota legala. Cand exista testament, pentru fii care nu au fost inscrisi in testament se aplica rezerva si nu cota legala.
Exemplu : daca bunurile succesiunii sunt doar terenurile din titlu si sunt 3 fii, in cazul unui testament pentru unul dintre acestia care depaseste cota legala (1/3) cazul dumneavoastra, testamentul depaseste rezerva succesorala a celorlalti frati. In acest caz ei( fratii dumneavoastra) ar trebui sa primeasca obligatoriu : fiecare cate 0,9 ha din terenul extravilan si cate 250 mp din terenul intravilan. Deci vi se va reduce testamentul, dar veti primi mai mult decat ei.
Cota succesorala
Costi2017
Buna seara,
Tatal meu,detine un apartament proprietate personala,o casa batraneasca si un teren intravilan aferent acesteia,plus un teren extravilan (in ... (vezi toată discuția)