avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1151 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Radiere privilegiu
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Radiere privilegiu

Buna seara tuturor !

As avea si eu o problema, la care va rog a ma sfatuii ce tre' sa fac. Mai exact :
Asociatia de Proprietari a blocului in care locuiesc de aproape 10 ani, are aceiasi conducere tot cam de pe-atunci si in mod clar are ceva personal cu familia mea ( probabil invidie, nu stiu ), profitand de orice ocazie pentru a ne creea greutati.
In fine, in urma cu mai bine de trei ani am acumulat o datorie la cotele de intretinere, iar in baza unui contract de comodat ce-l aveam cu o societate comerciala, aceasta trebuia si a incercat a achita toate datoriile catre Asociatie, insa conducerea acesteia a refuzat cu vehementa a accepta aceste plati prin refuzul de a elibera chitanta pe numele platitorului ( chitante necesare decontarii ). Asadar am fost actionat in justitie de catre Asociatie si pe langa faptul ca avocata ce-i reprezinta si este ruda apropiata cu o persoana din conducere, este din provincie si a solicitat cheltuieli f.f.f. mari in raport cu orice avocat ce ar fi avut o astfel de speta, motivand cheltuieli de TRANSPORT. Cu aceasta ocazie, Asociatia de Proprietari a inregistrat la CF si privilegiu asupra apartamentului in care locuim, de care nu am reusit sa scapam nici acum.
Problema este urmatoarea: acest privilegiu a fost inregistrat in urma cu mai bine de trei ani, perioada de timp in care de mai multe ori AM RAMAS PE ZERO cu datoriile fata Asociatia, insa conducerea acesteia nu s-a deranjat a radia privilegiul, cu toate ca asa ar fi fost normal.
Asadar, avand mai multe probleme de comunicare si convietuire cu persoanele din conducerea Asociatiei de Proprietari, am hotarat sa vindem si sa plecam din acest bloc, moment in care am achitat absolut toate datoriile si Asociatia ne-a inmanat o adeverinta din care reiesea faptul ca nu mai avem niciun fel de datorie, urmand a face ulterior si radierea privilegiului din CF.
Astfel, acum doua luni am incheiat actul de Vanzare-Cumparare la notar, cumparatorul urmand a-si intabula apartamentul. De atunci si pana in prezent, conducerea Asociatiei si in mod special Presedintele acesteia, refuza pur si simplu a se deplasa la notar sa dea declaratie in forma autentica in vederea radierii privilegiului, cu toate ca Administratora a fost si la CF unde i s-a comunicat in mod explicit ce si cum tre' sa procedeze Asociatia in acest caz. Aceste informatii le-au fost comunicate inclusiv de catre notarul ce ne-a perfectat noua actele de vanzare, unde am si achitat aceasta declaratie TOT EU, cu toate ca aceasta plata intra in sarcina Asociatiei.
In conclusie, punctual, intrebarile mele ar fi urmatoarele:
1. Considerati ca acesta atitudine a conducerii Asociatiei este un abuz si ca astfel este ingradit dreptul la proprietate ?
2. Ce ar trebuii facut in afara unei notificari prin executor si o actiune in justitie, actiuni ce sunt de durata, iar cumparatorul mi-a invederat a rezolva situatia pana cel mai tarziu saptamana viitoare ?
3. Exista vreo Lege care OBLIGA pe cel ce instituie un privilegiu ( in cazul nostru Asociatia de Proprietari ), sa-l radieze intr-un anumit termen si / sau in anumite conditii ce-l pot avantaja pe proprietar, fara ca acesta sa se ploconeasca si sa faca demersurile de mai sus ce implica timp indelungat si cheltuieli suplimentare ?
4. Pentru actiunile lipsite de profesionalism si contra interesului proprietarilor pe care Asociatia ( prin conducatorii ei ) ii reprezinta de fapt si de drept, pot fi solicitate daune si daca da, ce fel ?

Va rog respectuos a-mi raspunde la intrebari si a ma indruma ce sa fac pentru a putea castiga acest "razboi" in care persoanele din conducerea Asociatiei se cred invincibile si profita in mod abuziv de pozitia ce o ocupa, in situatia mea fiind si alti proprietari, care intr-adevar chiar nu au posibilitati.
As avea nevoie eventual de Legi si Articole, in baza carora sa-mi intemeiez demersurile.

Va multumesc respectuos pentru interesul acordat !
1-Nimeni nu contesta existenta de diferende.antipatii si simpatii in imobilele de locuit in comun,dar...acumularea de sume cu titlu de restanta reprezinta inregistrarea in evidenta asociatiei de proprietari a neplatii cotelor individuale de inttretinere-in termenul stabilit de catre proprietar situatie in care nu se poate invoca antipatia reprezentantilor legali ai asociatiei
2-Inregistrarea privilegiului imobiliar este un drept conferit asociatiei prin legea nr 230/2007
ART. 50
(1) Asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona în justiţie pe orice
proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile
asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Acţiunea asociaţiei de proprietari este scutită de taxă de timbru.
(3) Sentinţa dată în favoarea asociaţiei de proprietari, pentru sumele datorate de
oricare proprietar, poate fi pusă în aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice
modalitate permisă de Codul de procedură civilă.
ART. 51
(1) Asociaţia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra
apartamentelor şi altor spaţii proprietăţi individuale ale proprietarilor din
condominiu, precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru
sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de
proprietari, după cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor în interesul
cărora au fost făcute.
(2) Privilegiul se înscrie în registrul de publicitate imobiliară al judecătoriei,
la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima
listă lunară de plată a cotelor de contribuţie din care rezultă suma datorată cu titlu
de restanţă. Privilegiul se radiază la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari
sau a proprietarului, pe baza chitanţei ori a altui înscris prin care asociaţia confirmă
plata sumei datorate.

(3) Operaţiunile de publicitate imobiliară privitoare la privilegiul prevăzut la
alin. (1) şi (2) sunt scutite de taxă de timbru.

Observati ca art 51 al 2 precizeaza concret ca radierea se face la cererea presedintelui sau a proprietarului pe baza chitantei care confirma plata sumei datorate,respectiv dvs in baza chitantei justificative aveati dreptul sa solicitati la OCPI radierea privilegiului imobiliar
4-Daca la nivelul asociatiei nu solutioati,sesizati oficial serviciul de specailitatea din primarie,care in termne de 30 de zile are obligatia sa comunice concluziile verificarii-este o varianta mai rapida decat solutionarea in instanta
Solicitati inspectorilor din primarie pe langa verificarea situatiuei de fapt derulate in raport si fata de dvs si aplicarea disp art ART. 32
(2) Pentru neîndeplinirea atribuţiilor ce le revin, membrii comitetului executiv,
inclusiv preşedintele asociaţiei de proprietari, răspund personal sau în solidar, după
caz, în faţa legii şi a proprietarilor pentru daunele şi prejudiciile cauzate
proprietarilor în mod deliberat.
Ultima modificare: Vineri, 24 Mai 2013
ynocentta, utilizator
Mergeti la notarul unde ati facut vanzarea, solicitati o copie autentificata a adeverintei de la asociatie din dosarul de v-c ca nu mai aveati datorii, plus chitanta cu care ati achitat ultima suma datorata si cu toate acestea mergeti la CF si cereti stergerea privilegiului imobiliar.
Puteti dovedi cu aceasta adeverinta ca la data vanzarii nu mai aveati datorii catre asociatie.
Multumesc frumos pentru raspuns si raman dator !
1. In general, da, comportamentul a fost abuziv de-a lungul timpului. Dreptul la proprietate nu v-a fost ingradit deoarece v-ati putut folosi de proprietate, ati inchiriat-o si ati si putut s-o vindeti. Privilegiul imobiliar ar fi trebuit sa va impiedice s-o vindeti, dar iata, ati putut totusi. Cred ca aceasta chestiune trebuia rezolvata inainte de vanzare de chiar dv., daca presedintele nu voia si nu voia, cu adeverinta pe care o aveati de la asociatie si apoi mers la notar. In fine...

2. Am raspuns mai sus.

3. Nu cred ca exista vreo lege care sa-l oblige sa ridice privilegiul imobiliar pentru simplul fapt ca aceasta este o actiune care se face la momentul vanzarii si o poate face si alta persoana decat presedintele asociatiei, daca exista dovada ca acel apartament nu mai are datorii (adeverinta pentru notar).

4. Pot fi cerute, ideea e daca aveti argumente solide ca sa cereti asta si...sa aveti parte de vreun judecator care sa hotarasca ca vi se cuvin pentru argumentele aduse in fata instantei.
Catre "ynocentta"

Buna seara !

Intradevar, am acumulat o datorie in urma cu mai bine de trei ani, insa aceasta a fost stinsa in urma cu mai multe luni, iar urmare acestui fapt Presedintele trebuia sa radieze privilegiul, asa cum i-am solicitat si cum ar fi fost normal, insa n-a facut-o si refuza si-n momentul de fata sa o faca.
Oricum va multumesc mult pentru sfaturi si sper sa o rezolv in felul asta, dar as vrea sa primeasca o lectie pentru abuzurile repetate, ce le fac datorita functiei ce-o ocupa. Ca sa nu mai vorbim de jignirile si acuzele ce le aduc celor din bloc si sa nu va mai spun ca au facut achizitii fara licitatii si fara cel putin trei oferte, la ultima achizitie a unui sistem de supraveghere video, personal le-am bagat in cutia postala o oferta mult mai mica decat cea aleasa de dumnealor, dar ...... In fine, .....

Multumesc frumos si raman dator !

Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Mai 2013
CatalinTenea, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua! avem si noi un privilegiu imobiliar pe apartament ... Byageo1 Byageo1 Buna ziua! Avem si noi un privilegiu imobiliar pe apartament instituit in 2012 de catre asociatia de proprietari. Asociatia de proprietari ne a dat o ... (vezi toată discuția)
Bună seara, doresc dacă se poate un răspuns legat de următoarea ... ana68 ana68 Bună seara, Doresc dacă se poate un răspuns legat de următoarea situație. În anul 2013 se semnează un contract de întreținere, astfel se ... (vezi toată discuția)
Radierea privilegiului imobiliar de către președintele asociației de proprietari DaniSarah DaniSarah Bună ziua! Mă puteți ajuta cu neclaritățile întâlnite la OCPI Dolj? Sunt președintele unei asociații de proprietari. Am cerut privilegiul ... (vezi toată discuția)