avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Caut referinte despre avocati
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Caut referinte despre avocati

Stiu ca e foarte posibil sa nu raspunda nimeni punctual, probabil nici nu exista... insa ar fi extrem de utila si eu caut o sursa de referinte despre avocati.
Am observat ca desi e o relatie comerciala, unii avocati nu o trateaza astfel ci mai degraba ca pe un favor, nu raspund in veci la telefoane, la e mailuri, isi vad de interesele lor dupa ce ai platit.
Ar trebui sa existe pe internet o zona din care noi clientii sa putem afla cu cine avem de-a face INAINTE de a se produce iremediabilul.
Intrebarea mea este: de unde pot afla ce fel de avocat incerc sa angajez, inainte de a il angaja? De obicei, cine l-a recomandat, daca e cu recomandare, are un interes, sunt prieteni, etc.
Multumesc.
Din relatarile d-voastra, am constatat ca ati categorisit doua categorii de avocati; buni - rai; capabili - necapabili etc. Dar D-voastra trebuie sa stiti ca toti avocatii au facultatea de drept, sau sunt doctoranti in drept ,Dar trebuie sa mai stiti pe ce se sprijina succesul avocatului pe; "corectitudinea si cinste clientului, actele dovezile pe care se sprijina motivele actiunii.."si apoi avocatul le pune in contradictor cu partea potrivnica Ok..
nu dezbat fondul problemei ci vreau o sursa de informatii, cred ca multi oameni sunt interesati sa stie cu cine au de0a face. Cunoasteti o asemenea sursa? multumesc

:oops:
Interventie moderator


studnet,
Am sters textul dv deoarece e reclama, nu articol (a se vedea pct. 2.11 din regulamentul acestui forum). Ar trebui sa stiti, si dv si avocata care a postat acel anunt, ca a fost incalcata dispozitia legala prin care e interzis avocatului sa isi faca reclama. Are dreptul sa aiba un site specializat (ca exemplu), dar nu are voie sa afirme ca e “cel mai bun” si altele asemenea…

Limitele publicitatii formelor de exercitare a profesiei de avocat:
Art. 48 din Legea nr. 51/1995 - Este interzis avocatului ca, in mod nemijlocit sau prin persoane interpuse, sa foloseasca procedee incompatibile cu demnitatea profesiei in scopul dobandirii clientelei.
Este interzis avocatului sa foloseasca mijloace de reclama sau de publicitate in acelasi scop. Statutul stabileste cazurile si masura in care avocatul poate informa publicul cu privire la exercitarea profesiei sale.

Indiferent de mijlocul de publicitate utilizat, toate mentiunile laudative sau comparative si toate indicatiile referitoare la identitatea clientilor sunt interzise. […]

Din Statut - Art. 238. (1) Avocatul are obligația să folosească atât în mod direct, cât și indirect numai procedee oneste în scopul dobândirii clientelei.
(2) Mijloacele de publicitate a formelor de exercitare a profesiei sunt reglementate în subsecțiunea 4 a prezentei secțiuni.


Art. 244 din Statutul profesiei de avocat:
(1) Formele de exercitare a profesiei de avocat pot utiliza una sau mai multe mijloace de publicitate, respectiv:
a) plasarea unei firme;
b) anunturi de publicitate potrivit prezentului statut;
c) anunturi si mentiuni in anuare si carti de telefon;
d) invitatii, brosuri si anunturi de participare la conferinte, colocvii, etc. profesionale si de specialitate;
e) corespondenta profesionala si carti de vizita profesionale;
f) adresa de Internet.
(2) Nu este permisa utilizarea urmatoarelor mijloace de publicitate:
a) oferirea serviciilor prin prezentare proprie sau prin intermediar la domiciliul sau resedinta unei persoane, sau intr-un loc public;
b) propunerea personalizata de prestari de servicii efectuata de o forma de exercitare a profesiei, fara ca aceasta sa fi fost in prealabil solicitata in acest sens;
c) acordarea de consultatii si/sau redactarea de acte juridice, realizate pe orice suport material precum si prin orice alt mijloc de comunicare in masa, inclusiv prin emisiuni radiofonice sau televizate.
(A se citi si articolele urmatoare din Statut)


Pe scurt: surse de genul celor la care va ganditi ar fi subiective, de aceea nu exista.

Ar fi aiurea o asemenea “baza de date” - subiectivitatea ar face ca datele sa nu fie corecte.
Incerc sa argumentez:
Fiecare justitiabil este convins ca dreptatea e de partea lui. Poate ca este, dar in instanta dreptatea trebuie dovedita. Nu-s dovezi, nu-i adevarat… Din acest motiv (dar si multe altele) avocatul in cauza ar putea fi considerat unul mai slab pregatit - desi nu e, dar nu are ce face; ii spune clientului ca nu prea are sanse de castig (sau nu are deloc) cu actele/probele etc pe care le are. Alteori, sunt necesare expertize etc - care costa - dar clientul nu e dispus sa plateasca, alegand sa “incerce fara”…

Atunci cand avocatii partilor (cu interese contrare) se saluta intre ei in sala, sau pe holurile instantelor justitiabilii isi pierd increderea in proprii avocati imaginandu-si ca avocatii “se inteleg intre ei care sa castige”. Cel mai adesea nu e adevarat; avocatii se saluta pentru ca sunt, practic, colegi si nu sunt dusmani, isi exercita profesia si atat.

Din aceste motive - dar si altele - parerile celor care ar face caracterizari ar fi subiective. Pot fi foarte multumit de avocatul care mi-a aparat interesele si il pot recomanda altuia, dar acest altul sa aiba o problema net diferita - desi ar parea aceeasi: divort si partaj, ca exemplu, si lucrurile sa stea altfel…

Asadar: ce e bun pentru unul ar putea fi dezastruos pentru altul…
+ Avocatii - ca oricine altcineva - reactioneaza si in functie de comportamentul celor care ajung sa le fie clienti (unii clienti par foarte corecti si mai apoi se sustrag de la a plati onorariul sau alte cheltuieli justificate de avocat in scopul indeplinirii obligatiilor asumate - ca exemple - sau nu vor / nu pot sa inteleaga ca unele chestiuni nu depind de avocat si insista cu apeluri telefonice si vizite la birou) => astfel de clienti ar caracteriza negativ avocatul; nu? si poate ca doza de subiectivitate ar fi mai mare decat e firesc...

+ ar fi o forma de publicitate care nu e permisa - cine ar impiedica un avocat sa… “plateasca pentru caracterizari pozitive”?


**
Poate va intereseaza (sau intereseaza pe altii): au fost unele discutii despre cum s-ar putea alege un avocat pregatit
Cum iti dai seama daca ai ales un avocat bun sau unul nepregatit?
www.avocatnet.ro/content/for...
Cum se alege un avocat?
www.avocatnet.ro/content/for...
Cum caut si imi aleg avocatul?
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O avocata isi face publicitate Calyope Calyope \"Oferta zilei: DIVORŢ! Doar 420 RON in loc de 1400 RON pentru un divort la CABINETUL DE AVOCATURA [EDITAT]. Spune la revedere persoanei pe care n-o mai ... (vezi toată discuția)
Cum reconciliati art.48 din legea 51 cu realitatea? justice123 justice123 [quot]Art. 48 (1) Este interzis avocatului ca, in mod nemijlocit sau prin persoane interpuse, sa foloseasca procedee incompatibile cu demnitatea profesiei in ... (vezi toată discuția)
Avocatul din oficiu ciorditu ciorditu Daca depun o plangere penala prealabila in calitate de victima a inselaciunlor si nu imi pot permite un avocat pot sa primesc asistenta gratuita(sa intreb si ... (vezi toată discuția)