avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Concubinaj - efecte cu privire la bunurile dobandite
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Concubinaj - efecte cu privire la bunurile dobandite

Buna seara,

Locuiesc de 3 ani de zile cu iubitul meu si doresc sa imi cumpar un apartament prin prima casa numai eu deoarece ma incadrez cu salariul singura iar el nu realizeaza venituri momentan.
Am inteles ca exista legea concubinajului prin care se impart bunurile achizitionate pe parcursul relatiei. El are dreptul la casa respectiva atata vreme cat este pe ipoteca pe numele meu?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:59, 26 Mai 2013
Ati inteles gresit, nu exista nicio lege a concubinajului. Casa va ramane bunul dvs propriu si in cazul unei despartiri, indiferent dupa cati ani se va produce.
Multumesc frumos pt raspuns. Asa mi s-ar parea si mie normal, numai ca m-au atentionat rudele si am citit pe internet mai multe situatii in care se imparteau bunurile achizitionate in concubinaj in functie de contributia fiecaruia, dovedita prin martori sau chitante/facturi. Ma gandesc ca atata vreme cat eu platesc ratele la banca din salariul meu (fac rata la banca unde mi se vireaza salariul si imi retrag ei automat banii), este clar cine plateste ratele. Se complica putin situatia deoarece el ma va ajuta sa achit cei 5 % avans pt prima casa si presupun ca in cazul unei despartiri, este normal sa ii returnez. Vreau sa ma asigur ca in cazul in care ma ajuta cu cei 5%, nu ii da lui dreptul la casa, ci doar sa ii returnez suma de bani "imprumutata".

Va multumesc!
Are un drept de creanta si pt avans si pt ce va mai plati din rate sau pt contributia sa la imbunatatirea bunului, iar pt asta trebuie sa ceara in termen de 3 ani altfel dreptul sau la actiune se prescrie si sa dovedeasca aceasta contributie a sa. Nu are drept de proprietate si nu poate dovedi calitatea de proprietar.
Pentru a fi proprietar, ar fi trebuit sa cumpere o cota parte din apartament alaturi de dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, doresc cateva lamuriri: pentru ca salariile ne permit, ... Andreeas75567 Andreeas75567 Buna ziua, Doresc cateva lamuriri: Pentru ca salariile ne permit, am decis sa facem urmatoarele alegeri: A. Iubitul meu a facut credit ipotecar la ... (vezi toată discuția)
Partaj concubinaj - risc sau nu? adryan289 adryan289 Buna ziua.In 2012 mi-au cumparat parintii pe NUMELE MEU un ap cu 2 cam cu banii CASH insa recent am primit o oferta de la un vecin pentru a-l da la schimb cu ... (vezi toată discuția)
Achizitionare locuinte - tineri necasatoriti bianca.blendea bianca.blendea Eu si prietenul meu dorim sa ne achizitionam o locuinta (nu suntem casatoriti). Dorim ca amandoi sa fim proprietarii locuintei in acte si avansul sa-l dam ... (vezi toată discuția)