avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme dupa achizitionarea unei case cu datoriile ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme dupa achizitionarea unei case cu datoriile vechiului proprietar

Buna ziua. Am o mare problema. In luna ianuarie a.c. am cumparat in rate, direct la proprietar, 60 de rate a ~1000 ron/luna o casa de la cumatrul meu, instituindu-se ipoteca legala pana la achitarea ratelor. Locuinta era deconectata de la E.ON (curent), proprietarul motivand ca din cauza ca nu a locuit nimeni 2 ani acolo nu avea rost sa tina conectat, promitandu`mi ca in luna februarie-martie sa imi faca conectarea. Fiind relativ apropiati am avut incredere, insa timpul a trecut si domnul nu a mai facut deschiderea, de fiecare data cautand diverse motive. Am intrat la banuieli, date fiind repetatele amanari si am fost sa ma interesez care e situatia, afland cu stupoare ca proprietarul are o datorie de "doar" 4300 ron si nu vor face transferul decat dupa ce se va achita datoria. Am incercat sa le fortez mana explicandu`le ca din punct de vedere legal nu este corect, pentru ca ma pun sa platesc pentru niste servicii de care nu am beneficiat si ca ei ar trebui sa`mi faca transferul si implicit reconectarea si sa urmareasca debitorul prin mijloace proprii, insa am fost refuzat. Intrebarea este eu ce fac? Proprietarul nu este obligat sa lase casa cu datorii 0? Pot sa`i fac o plangere undeva? Sau pot sa fac ceva contra E.ON? Totusi la Romtelecom (in alt caz, cand am locuit in alta parte) mi-au facut contract, cu toate ca erau datorii neachitate de la vechiul proprietar.
Cel mai recent răspuns: marianu20 , utilizator 23:47, 25 Mai 2013
Sunteti in posesia vreunui document prin care vanzatorul isi asuma responsabilitatea sa recunoasca debitul inregistrat la furnizorul de energie electrica?
Detineti contract de vanzare-cumparare autentificat ?
Tranzactionarea unui bun imobil nu este conditionata de inexistenta debitelor
Atat in cazul apartamentelor situate in imobile de locuit in comun,cat si in cazul altor imobile proprietate privata,tranzactionarea acestora se poate realiza inclusiv in situatia recunoasterii debitelor si asumarii preluarii acestora de catre cumparator
Teoretic ,puteti sa promovati actiune in justitie impotriva vanzatorului
Contractul de vanzare-cumparare este autentificat la notar. La e.on mi-a zis ca ei au o conventie cu notarii prin care acestia cer adeverinta cu datoriile. Ideea este ca proprietarul a divortat iar la divort casa i-a ramas lui. Datoriile sunt pe numele fostei sotii si nu pe al lui. Si mi se pare cam tras de par sa nu stii de o datorie de 40 mil, mai ales daca esti deconectat pentru neplata. Apoi nu am nici un act prin care el sa recunoasca debitul dar nici eu nu mi-am asumat printr-un act ca preiau debitul inregistrat catre e.on, o data cu incheierea actului de vanzare-cumparare. Totusi, E.on au voie sa refuze conectarea atat timp cat debitorul nu sunt eu? Mie mi se pare un abuz!
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Mai 2013
marianu20, utilizator
Este un abuz, daca spun ca au o conventie cu notarii, atunci sa se indrepte impotriva notarului pentru recuperarea debitelor.
Trimiteti o notificare prin avocat sa va faca conectarea, pentru ca ei nu au avut niciun contract semnat cu dumneavoastra si pe care nu l-ati respectat.
Conventia se refera la faptul ca notarii, atunci cand incheie un contract trimit o solicitare catre e.on prin care sa se aduca la cunostinta existenta unor eventuale datorii. Este posibil ca doamna notar sa fi trimis, insa casa fiind pe numele sotului, iar contractul cu e.on pe numele fostei sotii este posibil sa fi primit raspuns negativ. Oricum, nu este problema mea.
Nu mi se pare normal ce fac domnii de la e.on. Multumesc pentru sugestie si am sa vorbesc cu un avocat ca la sfarsit sa trecem ca in cazul in care se refuza transferul pe numele meu si deschiderea curentului o sa ne revedem in instanta pentru ca mi se refuza dreptul la o viata de familie normala, sunt constrans sa platesc datorii care nu imi apartin si pe care nu l-am acceptat prin vreun act autentic (nici macar nu stiam de existenta lor), avand in vedere faptul ca nu am avut niciodata contract, recuperarea creantelor de la debitor fiind problema lor. De asemenea am sa specific ca voi cere daune morale in instanta, calculate incepand cu ziua remiterii solicitarii in scris respective.

MonicaHanganu a scris:

Este un abuz, daca spun ca au o conventie cu notarii, atunci sa se indrepte impotriva notarului pentru recuperarea debitelor.
Trimiteti o notificare prin avocat sa va faca conectarea, pentru ca ei nu au avut niciun contract semnat cu dumneavoastra si pe care nu l-ati respectat.


Este practica curenta a furnizorului de energie electrica care conditioneaza incheierea de contract de achitarea debitului inclusiv daca aceasta aopartine unui debitor,decedat,etc
De regula astfel de situatii se solutioneaza,prin achitarea initial de catre cel direct interesat= proprietarul,care poate recupera ulterior c/v in instanta de la persoana in fapt responsabila

Alte discuții în legătură

Contract electricitate la vanzare - cumparare casa marianu20 marianu20 Buna ziua. Ma numesc Florin Ionescu si la inceputul anului am cumparat o casa, in rate, direct la proprietar. S-a facut contract la notar, casa este pe numele ... (vezi toată discuția)
Datorie rds-rcs pe locatie si nu pe persoana fizica mariusvoicu mariusvoicu Buna ziua! In luna iulie 2014, am achizitionat un apartament in Bucuresti. Persoana care a locuit in respectivul apartament(proprietarul de drept) a decedat ... (vezi toată discuția)
Recuperare restante intretinere de la fost proprietar mariacoman mariacoman doresc un sfat. am cumparat o garsoniera. de la data precontractului pana la data semnarii contractului definitiv au trecut 2 luni din motive juridice. la ... (vezi toată discuția)