avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... drept la apel ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

drept la apel ...

buna ziua ! tocmai am avut un proces cu o batrana la care am avut act de donatie cu uz fruct viager(doar sa o ingropam). procesul s-a terminat dar batrana nu a castigat ba' mai mult i-au venit si cheltuieli de judecata (1000 lei) pe care trebuie sa le acorde paratilor (noua).in prima faza aceasta,reclamanta, a fost pusa sa platesca taxa de timbru in valoare de 1200 lei jumatate la inceperea procesului si in transe egale restul de bani =D> . mai are de platit pana in augut . acum cateva zile (5 zile in urma) a venit hotararea .=D> prin care reiese faptul ca aceasta a pierdut. la sfarsitul hotararie scrie ca "reclamata are drept la apel in termen de 15 zile." vreau sa stiu daca are voie sa faca apel chiar daca nu a terminat de platit taxa de timbru si nici nu a achitat paratilor cheltuielile de judecata? trebuie sa aduca dovezi certe cu privire la deschiderea unui nou apel , ma refer daca trebuie sa demonstreze in vreun fel ca i s-au incalcat niste drepturi de cand s-a inceput procesul?. paratii nu au mai fost la ia ,ba' mai mult nici nu a locuit cu ea niciodata..: justcuz: ea aduce tot felul de motive prostesti cum ca martorii acesteia nu au fost buni si nici avocata nu ia fost buna.pe scurt care e diferenta intre recurs si apel .. si poate sa ii respinga de prima data actiunea la apel la judecatorie ?

Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 20:32, 27 Mai 2013
Termenul de apel curge de la data comunicarii hotararii. Binenteles ca are dreptul sa faca apel, chiar daca nu a achitat in totalitate taxa de timbru de l afond - nici nu era obligata daca spuneti ca mai are ratele de achitat. Cheltuielile de judecata nu este inca obligata sa vi le plateasca, deoarece hotararea nu este defiinitiva.

Prin urmare, poate face apel, numai ca in apel va trebui din nou sa achite o taxa de timbru de 50 % din taxa initiala de la fond. Se vor putea administra noi probe, inclusiv martori avand loc oarecum o rejudecare a fondului.

Recursul este o cale de atac strict limitata la anumite motive de casare prevazute de lege, neavand loc o rejudecare a cauzei ci doar o cale de control judiciar prin prisma motivelor de casare. In recurs nu poate fi facuta decat proba cu inscrisuri.

incercati sa va executati incontinuare obligatiile contractuale, daca batrana refuza asigurati-va ca aveti probe, martori in sensul ca refuza aceasta ingrijire.
multumesc frumos pentru raspuns :*:* .. dar daca se intampla ca noi, paratii, sa pierdem in apel .. prin absurd vorbim.. ar trebui sa ii platim ei cheltuieli de judecata .. ma refer la taxa de timbru de la primul proces la cei 50% de la al doilea + bani dati la avocat in ambele procese ?
Da, daca veti pierde in apel va trebui sa ii achitati taxele de timbru (fond si apel) si onorariul de avocat.
Asa ca trebuie sa fiti atenti, sa va executati cu buna credinta obligatiile, daca nu va lasa sa aveti martori, chitante pt alimente....nu stiu exact speta sa va pot sfatui exact.

Dupa apel mai exista si calea de atac extraordinara a recursului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deciziile posibile luate de curtea de apel Ioana1919 Ioana1919 As dori sa stiu ce decizii poate lua Curtea de Apel intr-un proces civil in care prima instanta (Tribunalul Bucuresti) a respins ca neintemeiata actiunea ... (vezi toată discuția)
Rejudecare dupa casare nicole852107 nicole852107 buna ziua,in urma unui proces se succesiune/iesire din indiviziune s-a dat o sentinta gresita in privinta cotelor parti.dosarul a fost trimis spre recurs.daca ... (vezi toată discuția)
Rejudecare, lipsa timbraj, carmen_rusu carmen_rusu La fond mi s-a admis in parte actiunea, acordandu-se o suma egala cu reducerea pretului vanzarii, dar au fost respinse daunele interese pe motiv ca nu s-a ... (vezi toată discuția)