avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clienti furati
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clienti furati

Daca un angajator a deschis proprie firma, si acolo unde a lucrat spune la toti clienti sa mearga la el. Ce se poate face si ce lege exista? Pot sa merg la politie si ce pot sa faca?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:41, 27 Mai 2013
Clientii nu sunt fortati sa mearga la fostul angajator care are acum propria firma. Clientul e liber sa mearga la cine vrea,iar patronul unei firme are dreptul sa isi atraga clienti cum vrea si de unde vrea,fara a forta,ameninta pe clienti.
Pentru dvs exista alte solutii si anume:
1) Daca acest fost angajat,este inca angajatul dvs si are si o firma ca a lui dvs,puteti sa-l dati in judecata ca fiind angajatul dvs el trimite clientii in alta parte.
2) Daca acest fost angajat atrage clientii dvs,iar ca sa atraga clientii,el va strica imaginea prin faptul ca va vorbeste de rau la clientii dvs,puteti si pe aceasta baza sa-l dati in judecata ptr calomnie.
(Probabil ca foloseste minciuni,va critica la clienti ca marfa sau lucrarile dvs nu sunt de calitate, dvs stiti mai bine ce mijloace foloseste acest fost angajat ptr a atrage clientii de la dvs la el.)
Se poate promova o actiune privind concurenta neloiala , conform Legii nr.11/1991.
Articolul 1 din Legea nr. 11/1991 statuează în mod clar: “Comercianţii sunt obligaţi să îşi exercite activitatea cu bună-credinţă, potrivit uzanţelor cinstite, cu respectarea intereselor consumatorilor şi a cerinţelor concurenţei loiale.” Totodată, prevederile Art. 3 ale aceluiaşi act normativ sancţionează încălcarea obligaţiei amintite mai sus cu angajarea răspunderii “civile, contravenţionale ori penale”.

Art. 4 al. (1) lit. g) din Legea nr. 11/1991 oferă şi soluţia concretă pentru problema cu care ne confruntăm: conform textului de lege amintit, “deturnarea clientelei unui comerciant prin folosirea legăturilor stabilite cu această clientelă în cadrul funcţiei deţinute anterior la acel comerciant” constituie contravenţie – dacă fapta nu este săvârşită în condiţiile legii penale – , fiind sancţionată cu amendă contravenţională.

Constatarea şi sancţionarea contravenţiei se realizează de către personalul de control împuternicit de către Consiliul Concurenţei, din oficiu sau în urma sesizărilor, sesizări care pot fi făcute şi de către părţile vătămate (societatea-victimă).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concurenta?? paskl paskl Buna ziua Lucrez la o firma care are obiect de activitate vanzarea marfurilor cu ridicata Nemultumit de salar mi-am deschis si eu o firma cu acelasi obiect ... (vezi toată discuția)
Deturnarea clientelei Radu10 Radu10 Care ar fi mijloacele juridice (clauzele contractuale, mai exact) prin care un angajator poate evita deturnarea clientelei sale de catre un fost salariat? Ce ... (vezi toată discuția)
Concurenta neloiala intrebare_buna intrebare_buna Buna ziua! Sunt angajata la o firma unde ma ocup de cautare clienti si in acelasi timp sunt si asociata la o firma care are acelasi activitate. Asta reprezinta ... (vezi toată discuția)