In urma unuei plangeri penale impotriva fostului administrator (pentru nepunerea in executare a unei hotarari judecatoresti cu privire la plata salariilor), acestuia i sa dat NUP; am a ctionat in instanta civila (astazi avand primul termen) si cand am verificat pe net am gasit:
"Data inregistrarii 28.01.2013
Data ultimei modificari: 27.05.2013
Materie: Civil
Obiect: pretenţii
Stadiu procesual: Fond
Solutia pe scurt: Admite excepţia netimbrării acţiunii, excepţie invocată de instanţă, din oficiu. Anulează cererea formulată de reclamant, ca netimbrată. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 27.05.2013.
Document: Hotarâre 27.05.2013"
In cererea de chemare in judecata am invocat disp. art. 15 alin 1 lit. o din Legea 146/1997 cu mod. si completarile ulterioare, pentru a nu timbra.
Mentionez ca:
-in decursul cercetarilor penale mam constituit parte civila;
-nu am primit nici o citatie acasa (am urmarit doar pe net sa pot afla nr. dosar etc) prin care mi sar fi adus la cunostiinta ca daca nu timbrez se va anula cererea
O mica completare: in ordonanta procurorului scrie: "scoaterea de sub urmarire penala si aplicarea sanctiunii cu caracter administrativ a amenzii...." nu stiu daca acest lucru influenteaza ori ba..
In ce calitate ati actionat fostul administrator in instanta? In ce temei de drept?
Asociatiile de proprietari sunt scutite de plata taxei de timbru doar atunci cand obiectul actiunii il reprezinta neplata cotelor de intretinere.
In orice caz ar fi trebuit sa primiti citatie si sa vi se puna in vedere cuantumul taxei de timbru. Sunteti sigur ca nu s-a facut citarea dvs? Ce adresa ati indicat in dosar? Nu cumva aveti sediul ales la vreun cabinet avocat unde s-a facut si citarea?
Este greu de crezut ca s-a anulat o actiune ca netimbrata fara a se verifica daca s-a citat in acest sens reclamanta.
Oricum asteptati comunicarea sentintei (care va veni la domiciliul/sediul indicat in dosar ) sau faceti demersuri in arhiva constant pt a vede daca s-a redactat, studiati dosarul si declarati recurs solicitand casarea cu trimitere spre rejudecarea cauzei.
Durata de timp va fi insa una f mare, sens in care ati putea chiar introduce o noua cerere,de a aceasta data timbrata corespunzator.
"raspundere civila delictuala pentru fapta proprie" acesta a fost temeiul.
Pe administratorul firmei la care am fost angajat lam actionat in intanta (firma a fost in insolventa si acum este radiata--cred ca se impunea sa accentuez acest lucru)
Oare ar fi trebuit sa schem in intanta si fostul administrator judiciar/lichidator? intreb pentru ca in perioada cat a fost in insolventa am incercat sami recuperez salariile de la AJOFM, acestia din urma refuzand pe motiv ca nu sa depus la dosar evidentele contabile--obligatie care le revenea administratorului/adm. judiciar--desi acestia au fost notificati sa faca acest lucru, ei aruncand vina unuia asupra celuilalt--eu ramanand cu buza umflata.
Cererea trebuia timbrată conform art.2 alin.1 din legea invocată. Scutirea prevăzută de art.15 nu este aplicabilă speţei (litigiu civil - pretenţii).
Depuneţi o cerere de recurs dacă aveţi convingerea că nu aţi fost citată. Deşi, nu cred că instanţa nu a verificat acest aspect.
Dacă la dosar se află fila de comunicare (actul care atestă citarea), nu mai aveţi altă şansă decît aceea a introducerii unei noi cereri.
Cu toate acestea, pe fondul cauzei nu prea văd ce aţi putea cere administratorului societăţii. Solicitarea dumneavoastră trebuia făcută în cadrul procedurii de faliment. Cred că societatea trebuia să vă achite sumele dispuse de instanţă, nu administratorul.
Taxa de timbru
Statescu
Buna ziua! O sentinta civila anuleaza \\"ca netimbrata actiunea. Cu drept de recurs, in termen de 15 zile de la comunicare\\". Legea spune ca trebuie sa ... (vezi toată discuția)