avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Auto firma - cheltuielile deductibile, amortizarea
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Auto firma - cheltuielile deductibile, amortizarea

Sunt titular de Intr.individ., neplatitor de TVA.
Inentionez sa achizitionez auto pe firma de la o pers.fizica, auto pe care il voi folosi pt.deplasarea la/de la locul de desfasurare a activitatii.
1. Contractul de vanzare-cumparare este un act care confera acestei achizitii atributul de cheltuiala deductibila?
2. Care este perioada de amortizare?
3. Ce cheltuieli sunt deductibile si in ce procente? Impozit, rovigneta, asigurare obligatorie, asigurare CASCO, piese, carburant.
Mentionez ca voi folosi auto si in interes personal.
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 20:58, 6 Iunie 2013
Buna ziua,

Actul de vanzare cumparare reprezinta documentul juridic al tranzactie si impreuna cu procesul verbal de receptie si de punere in functiune si cu documentul de plata(dispozitie de plata/op/chitanta), reprezinta documentul justificativ pentru inregistrarea in contabilitate a imobilizarii.
Achizitiile de imobilizari, nu reprezinta cheltuieli deductibile la achizitie, ci se amortizeaza pe durata de viata stabilita legal. In cazul autovehiculelor durata stabilita in catalogul emis in acest sens este de 4-6 ani pentru un autovehicul nou.
In cazul autovehiculul nu este utilizat exclusiv in scopul desfasurarii activitatii, cheltuielile aferente acestuia sunt deductibile in proportie de 50%(art.48, alineatul 7, litera l^1 din CF).

Numai bine
Multumesc pt.raspuns!
Mai am o singura nelamurire in legatura cu documentul de plata: eu ii achit persoanei fizice de la care cumpar banii cash, nu cu OP, disp.de plata, iar persoana nu imi poate da chitanta. Stiu ca in actul de V-C se mentioneaza ca s-a platit vanzatorului suma de...
Nu e de ajuns?
sau as putea sa-i introduc banii in contul lui de card (in care-si primeste salariul). asa am si dovada platii. corect?
Buna ziua,

La predarea banilor daca platiti cash ii intocmiti dispozitie de plata, care reprezinta dovada platii. Daca ii depuneti in cont atunci chitanta de depunere reprezinta documentul de plata.

Numai bine
Buna seara,
am omis sa spun ca fac plata on-line prin completarea unui formular de plata din contul meu in contul destinatarului, iar pe extrasul de cont apare plata si detaliile platii. Asa platesc facurile la utilitatile pt. sediu, de exemplu, si nu am avut nici un fel de probleme la controlul fiscal.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, daca efectuez platile la asociatia de propietari prin ... Alexandrugh Alexandrugh buna ziua, daca efectuez platile la asociatia de propietari prin transfer bancar, asociatia nu trebuie sa elibereze factura? la mine administorul motveaza ca ... (vezi toată discuția)
Pfa venit real, fara chitante break_noon break_noon Am si eu niste intrebari, daca se poate. Pina anul trecut am fost la norma de venit, de anul asta sunt la venit real, asa ca trebuie sa completez registrul ... (vezi toată discuția)
Completare registru incasari si plati SPANU CORINA SPANU CORINA Buna ziua , as avea o intrebare in legatura cu completarea registrului incasari si plati, si anume: cand il voi completa vor trebui sa reaiasa toate ... (vezi toată discuția)