avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somer-asigurat sau nu?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somer-asigurat sau nu?

Persoana care beneficiaza de indemnizatie de somaj este asigurata la sistemul public de sanatate (asigurari sociale de sanatate?- asigurat cu/fara plata fondului?) dar la fondul de pensii se cotizeaza in continuare?(atat pensia de stat cat si cea privata?).Este trecuta in vechimea muncii si perioada de somaj? Va multumesc pentru un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:41, 29 Mai 2013
Ca somer indemnizat sunteti asigurat in sistemul de sanatate si cel de pensii publice ca persoana asigurata fara plata contributiei In sistemul privat de pensii pilonul II se suspenda plata pensiei private, dar daca doriti puteti plati , cred, dvs cota respectiva. Vechimea in munca nu veti avea in perioada in care sunteti in somaj. Veti cumula stagiu de cotizare care se aduna perioadelor anterioare in care ati fost angajat. Expresia "vechime in munca" a fost inlocuita de expresia " stagiu de cotizare" deoarece o persoana poate sa acumuleze stagiu de cotizare chiar daca nu este angajat.
Perioada de somaj indemnizat este stagiu de cotizare la pensii publice si sanatate, plata contributiei facandu-se de catre Agentia de Somaj.
Va multumesc pentru raspuns.Deci, la pensia privata nu se cotizeaza, doar la cea publica si la sanatate?
1. Agentia de Somaj nu are de unde sa stie ca dvs. sunteti asigurat pa pensii private si nici la care anume dar nici nu poate face aceste plati.

2. La pensii private trebuie sa platiti singur.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cartea de munca pusapopescu2013 pusapopescu2013 Ma intereseaza daca perioada in care am fost in somaj se ia in calcul, (ca timp,) la pensie? Trebuie sa fac vreo contestatie in cazul in care raspunsul este ... (vezi toată discuția)
Perioada de ºomaj intrã la calculul vechimii în muncã? Viorica-S Viorica-S Bună ziua, Vă rog, îmi poate răspunde cineva care este în temă, dacă perioada cât am fost şomeră (şi care a fost trecută în cartea de muncă) se ... (vezi toată discuția)