avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Predare casa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Predare casa

Buna ziua, as dori ca cineva sa ma sfatuiasca in urmatoarea problema:
casierul/administratorul unei As de propietari la intocmirea borderoului din perioada 2009/2010 a omis sa treaca 3 chitante(107 lei), iar in registrul de casa a omis sa treaca valoarea unui borderou(300 lei). De asemenea in ianuarie 2011 s-a inregistrat la plati 1 plata care a mai fost efectuata. Cenzorul a inceput verificarea doar din septembrie 2012 pentru intreaga perioada. Mentionez ca in martie 2013 casa este -346.20. La o analiza a incasarilor si platilor s-a constatat ca platile sunt mai mari cu aceasta suma si deci casierul la un moment dat a pus-o in casa. Ar fi corect ca aceasta suma sa ii fie restituita la predarea gestiunii?Ce ar mai trebui facut? Va multumesc anticipat pentru sfaturile pe ca le veti posta.
Cel mai recent răspuns: CRINA1 , utilizator 13:38, 31 Mai 2013
Personal nu mi-e clar care sunt sumele cu defect la incasari si care cu defect la plati. Ce intelegeti prin borderou omis de trecut in registrul de casa?

In RC se trec incasarile prin chitante sau dispozitie de incasare si platile prin dispozitie de plata.
Daca nu s-au folosit dispozitiile de plata/incasare, atunci se trec chitantele, bonurile de casa, PV de scoatere a banilor din fonduri (de reparatii, de regula) fara un document fiscal.
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2013
elga50, moderator
Ziceti ca cenzorul face aceste verificari. Este un cenzor nou sau tot cel care trebuia sa faca aceste verificari la timpul lor?
In fine, daca tot face aceste verificari, probabil ca se va ajunge la o concluzie, care va fi discutata in com. executiv. Functie de rezultat, se va intocmi o comunicare administratorului-casier, care va fi de acord sau nu cu aceasta concluzie. Oricum, dupa clarificarea totala a situatiei scriptic-faptic, puteti hotari masura de restituire sau de depunere a sumei in casa.
Cum va spuneam, cenzorul care trebuia sa faca verificarile, la timpul lor, are o vina importanta in toata aceasta intamplare...
Pentru D-na elga50: borderoul contine chitantele emise locatarilor si in RC se trece valoarea totala a borderoului. Cel omis era de 300 lei. Chitantele omise din borderou in valoare de aproximativ 107. Plata inregistrata inca o data a fost pe baza unei facturi de avans chitante care s-a uitat in dosar 149 lei.
Pentru D-nul Adam: cenzorul este din 2010.
Regland in RC cu sumele de sus rezulta soldul de -346 lei adica plati mai mari cu aceasta suma decat incasarile.
Pai daca ati ajuns la aceasta concluzie, pe care o considerati corecta, reglati soldul casei cu o dispozitie de plata catre fostul casier, exact cu aceasta suma.
Oricum, cenzorul a gresit, dar bine ca a descoperit greseala, iar remedierea este chiar la indemana acestuia si a com. executiv.
Succes!
In primul rand chiar daca faceti un borderou ,in registrul de casa trebuie sa apara scrisa chitanta cu chitanta si cu suma respectiva ,nu sume totale preluate din diferite borderouri ; Cum ati ajuns la concluzia ca platile sunt mai mari? E musai ca platile fizice sa fie egale cu incasarile fizice? Nu avea sold initial lunar? Adica daca incasez 100 de lei sa fac plati tot de 100 lei? Eu asa inteleg din ce ati scris ,daca nu este asa, ma corectati.
Daca s-a facut o greseala ,trebuie cautata si reglata din acea luna , deoarece a dat peste cap toate celelalte luni. Daca greseala este din 2010 si dv verificati din septembrie 2012 , nu ajungeti la niciun rezultat.

Alte discuții în legătură

Lipsa in gestiunea unei asociatii de proprietari ContSters197509 ContSters197509 Ce i se poate intampla unei contabile la o asociatie de proprietari daca in registrul de casa are o lipsa de 50.000 Ron. Presedintele nu i-a facut nici o ... (vezi toată discuția)
Expertiza contabila yoko49 yoko49 Din raportul unei expertize contabile reiese ca soldul final al casei este pe minus cu mult fata de realitate.Din cate inteleg eu casiera a facut plati mai ... (vezi toată discuția)
Ajutoare de caldura scazute in registrul de casa! migaste migaste am preluat administratia unui bloc si, ulterior preluarii, am constatat ca fostul administrator a scazut ajutoarele de caldura (bonul de casa eliberat de RADET ... (vezi toată discuția)